Wat is salaris administratie? De startersgids voor een perfecte salaris administratie

Wat is salaris administratie? De startersgids voor een perfecte salaris administratie

De salaris administratie omvat alle taken die komen kijken bij het uitbetalen van medewerkers van een organisatie. Het gaat meestal om het bijhouden van de gewerkte uren en ervoor te zorgen dat werknemers het juiste bedrag ontvangen. Het omvat ook het berekenen van belastingen en sociale zekerheid en ervoor zorgen dat ze correct worden ingehouden en verwerkt. Afhankelijk van het bedrijf in kwestie kan een volledige reeks andere inhoudingen worden berekend, ingehouden en verwerkt als onderdeel van dit proces. Daarnaast kan de verwerking van aannemersbetalingen onder dezelfde paraplu vallen. In dit artikel kun je meer lezen over salaris administratie, waar ook een Salure bij kan helpen. 

 

Specifieke taken

De specifieke taken die bij de salaris administratie komen kijken, variëren vaak al naar gelang de behoeften van elk uniek bedrijf of organisatie. Sommige bedrijven hebben bijvoorbeeld werknemers die naast salarissen ook bonussen ontvangen. Bij deze bedrijven is het opnemen van provisies in de salarissen van medewerkers een onderdeel van de loon administratie. Voor sommige bedrijven omvat het ook het toekennen van een vrijgestelde of niet-vrijgestelde status aan werknemers, het toevoegen van bonussen aan loonstrookjes, het berekenen van overuren en het naleven van de toepasselijke arbeidswetten. Het kan lastig zijn om dit zelf te doen, daarom kun je de salaris administratie uitbesteden

 

Salarisgerelateerde problemen

Ook het afhandelen van salarisgerelateerde problemen behoort tot de salarisadministratie. Als een medewerker een onjuist bedrag uitbetaald krijgt of een directe storting niet doorgaat, worden beide zaken door de afdeling die zorgt voor de loon administratie afgehandeld. Als je een bedrijf hiervoor hebt ingeschakeld dan moeten deze experts dat natuurlijk oplossen. Evenzo zijn belastingaangifte- en aftrekfouten ook loonaangelegenheden die dus deel uitmaken van de salaris administratie van een bedrijf. Deze problemen moeten dus opgelost worden door de specialist die de loon administratie normaal gesproken doet.

 

Eenvoudig of gecompliceerd

Salaris administratie kan heel eenvoudig zijn, waarbij slechts een handvol werknemers wordt uitbetaald, of zeer gecompliceerd, waarbij de salaris administratie voor duizenden werknemers is terwijl er ook nog eens veel aannemers bij betrokken zijn. In sommige, zeer kleine bedrijven kan het worden afgehandeld door de eigenaar van het bedrijf of een werknemer die dit niet eens als specialisme heeft. Andere bedrijven kunnen echter veel werknemers hebben om salaris te betalen en bij te houden, waardoor een goed gepland, efficiënt systeem nodig is. In dit geval kan het goed zijn om de loon administratie uit te besteden. 

 

Eigen beheer met software

Sommige bedrijven kiezen ervoor om de taken die behoren bij salaris administratie in eigen beheer uit te voeren, waarbij ze vaak een aparte afdeling creëren voor het afhandelen van de loon administratie. Vaak kopen dergelijke organisaties software om salarisgerelateerde taken te stroomlijnen. Sommige bedrijven hebben zelfs software speciaal en uniek voor hen ontworpen, waardoor een systeem ontstaat dat is afgestemd op hun unieke vereisten. Daarnaast kun je zo’n systeem natuurlijk ook zelf ontwerpen, al kan dat nog best wel eens lastig zijn om te doen.

 

Uitbesteden aan gespecialiseerd bedrijf

Veel bedrijven besluiten de salaris administratie uit te besteden aan andere bedrijven die de meeste, zo niet alle, salarisgerelateerde taken uitvoeren voor de bedrijven die ze bedienen. Sommige bieden ook management- en personeelsondersteuning. Veel van deze ondernemingen stemmen hun diensten af ​​op de behoeften van organisaties van alle soorten en maten. Sommige bieden zelfs on-site hulp en salarisadvies. Natuurlijk kost het wel meer geld om de salaris administratie uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf, wat een nadeel hiervan is. Desondanks zal alles je uit handen genomen worden, wat juist weer een pluspunt is. Dit kan dus een lastige keuze zijn. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.