Alle informatie die je nodig hebt over een selectieassessment

Alle informatie die je nodig hebt over een selectieassessment

Naast een ontwikkelassessment, is ook een selectieassessment erg populair. Sterker nog, een selectieassessment komt het vaakst voor wat een assessment betreft. Dit selectieassessment is erg belangrijk en vormt een groot deel van een sollicitatieprocedure. Vaak vindt dit assessment plaats aan het einde van de procedure. Het selectie assessment test de kandidaten op geschiktheid voor de functie van een bepaalde baan.

 

Wat is het doel van een selectieassessment?

Zoals je al eerder las is een selectie assessment van belang bij het solliciteren voor een baan. Door middel van dit assessment wordt er namelijk geprobeerd om een reëel beeld te scheppen van de kandidaat: hoe zou de kandidaat functioneren in de desbetreffende baan? Het selectie assessment wordt als effectiever gezien dan vragenlijsten en brieven. De reden hiervoor is voornamelijk dat kandidaten vaak datgene zeggen wat de werkgever graag wilt horen. Dit is echter vaak een vertekend beeld van de werkelijkheid. Kortom, deze tools bieden geen goed beeld van de geschiktheid van de kandidaat voor een bepaalde functie. Het uitgangspunt van een selectieassessment is dan ook dat alleen door de praktijksimulatie duidelijk kan worden hoe een kandidaat echt reageer in bepaalde situaties.

 

De verschillende onderdelen

Er zijn veel verschillende assessments wat selectieassessments betreft. Dat komt omdat de benodigde kennis en vaardigheden totaal afhankelijk zijn van de functie waarvoor gesolliciteerd wordt. Hierbij valt te denken aan een leidinggevende functie: als je solliciteert op een leidinggevende functie zal de nadruk van het selectieassessment liggen op leiderschapskwaliteiten. Als je solliciteert op een andere functie kan de nadruk weer liggen op allerlei communicatieve vaardigheden. De verschillende mogelijke onderdelen van een assessment heb ik hieronder voor je opgesomd, zodat jij weet wat jou te wachten zou kunnen staan tijdens een assessment.

  • Postbakoefening
  • Factfinding
  • Rollenspellen
  • Intelligentietests
  • Interviews

Je kunt je voorbereiden op een assessment door te oefenen met verschillende tests. Dit is helaas niet gratis, maar het is mogelijk om bijvoorbeeld een IQ test training te doen, waardoor je beter bent voorbereid op dit specifieke onderdeel.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.