Wat is het verschil tussen een startup en een scale-up?

Wat is het verschil tussen een startup en een scale-up?

De definities

Startup en scale-up beschrijven twee verschillende stadia van bedrijfsgroei.

Een startup is een nieuw opgericht bedrijf met een zware technische component die de product-markt-fit bepaalt, experimenteert met klantsegmentatie en werkt aan een positieve contributiemarge.

Een scale up is een bedrijf dat volop in ontwikkeling is. Volgens de experts heeft een scale-up over de laatste drie jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van ten minste 20%. Het moet aan het begin van deze periode ook minimaal 10 werknemers hebben.

De belangrijkste verschillen:

Fase van financiering

Startups en scale-ups bevinden zich op verschillende financieringsniveaus. Startups hebben normaal gesproken geen financiering, een seed-ronde of Series A-steun. Scale-ups beginnen aan hun tweede financieringsronde, of hebben deze al veiliggesteld, wat betekent dat ze het geld achter zich hebben om op te schalen.

Rollen van teamleden

Wanneer startups hun eerste groeifasen doormaken, wordt van de oprichters en eventuele andere medewerkers verwacht dat ze van alles een beetje kunnen. Normaal gesproken brengt de oprichter van de startup mensen aan boord met een scala aan vaardigheden. Dit scheelt inhuurkosten, aangezien er in deze fase vaak weinig geld rondzweeft.

Zodra een bedrijf begint op te schalen, is het belangrijk om meer mensen aan te nemen en rollen te delegeren. Als je bijvoorbeeld iemand hebt die de marketing maar ook de operatie doet, moet je zijn rol halveren. Scale-ups moeten specialisten inhuren en afdelingen creëren, allemaal in het streven naar groei.

Risico-aversie

Startups kunnen meer risico nemen. Ze hebben een klein team, een onbewezen product en niet veel geld. Ze hebben minder te verliezen als het allemaal fout gaat en meer te winnen als het goed gaat. Scale-ups hebben iets opgebouwd, ze hebben een gevestigd team, ze hebben investeerders geld en een product (of dienst) dat beschermd moet worden. Ze moeten zich concentreren op het vermijden van zoveel mogelijk risico.

Systemen op hun plaats

Wanneer een startup wordt gemaakt, is alles nieuw en gebeurt het voor de eerste keer. Systemen zijn er nog niet, maar worden gemaakt door de mensen die het bedrijf zijn begonnen. Terwijl ze dingen keer op keer doen, zijn ze aan het uitzoeken hoe ze dingen het beste kunnen voltooien.

Scale-ups hebben systemen nodig om efficiënt te kunnen werken. Normaal gesproken heeft een scale-up nieuwe medewerkers en is het belangrijk dat ze aan de slag kunnen. Systemen zorgen ervoor dat scale-ups de kwaliteit kunnen handhaven en zaken snel kunnen afronden. Het houdt het bedrijf vooruit.

Beheer

Startups hebben normaal gesproken een klein managementteam van 1-3 managers nodig. Scaleups hebben behoefte aan grotere managementteams. Aangezien afdelingen zich vermenigvuldigen, is het belangrijk dat elke medewerker een manager heeft om op te antwoorden. Managers kunnen ervoor zorgen dat hun afdeling draait zoals het hoort, en streven naar groei.

Terwijl de managers rechtstreeks met het team samenwerken, kan de oprichter zich puur richten op groei en het opschalen van het bedrijf naar nieuwe hoogten.

Onboarding proces

Werknemers die voor startups werken, zijn normaal gesproken vanaf het begin aanwezig. Zelfs als ze dat niet zijn, hebben ze het voordeel dat ze nauw samenwerken met de oprichter en weten wat iedereen doet. Ze zijn veel meer geïnvesteerd in het bedrijf omdat ze het hebben zien groeien.

Wanneer het tijd is om op te schalen, moeten bedrijven een onboardingproces hebben. Nieuwe teamleden moeten goed worden ingewijd in het bedrijf, zodat ze de bedrijfswaarden en doelstellingen kunnen begrijpen.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.