Wanneer heb je een drone certificaat nodig?

Wanneer heb je een drone certificaat nodig?

In Europa is er sinds 2021 nieuwe regelgeving ingevoerd wat betreft drone vliegen. Dit betekent dat drone hobbyisten een opleiding moeten volgen om met een drone te kunnen vliegen. Een drone opleiding volgen en met succes afgerond, dan krijg je een certificaat. Er zijn verschillende soorten drone opleidingen te volgen met elk zo z’n eigen certificaat.

Wat voor certificaat heb je specifiek nodig?

Het is even zoeken om de juiste drone opleiding te vinden. Het laatste wat je wilt hebben is om de verkeerde opleiding te volgen en een certificaat te krijgen waar je helemaal niets aan hebt. Voordat je een online drone cursus gaat volgen moet je weten wat voor certificaat je nodig hebt. Welk certificaat je nodig hebt, is afhankelijk van het soort drone dat je hebt. Gewicht is een bepalende factor. De meeste drones op de markt wegen onder de vier kilo. Gewicht van een drone kun je opzoeken bij de productinformatie van de verkoper of in de handleiding. Je hebt een drone opleiding om je examen te kunnen behalen. Het is dus niet mogelijk om een drone examen apart te bestellen zonder opleiding. Verschillende bedrijven bieden pakketten aan. Heb je een drone met een gewicht van 500 g tot 2kg dan heb je A1/A3 certificaat nodig en een A2 certificaat.

Is een drone certificaat altijd nodig om te hebben?

Niet altijd is het verplicht om een drone certificaat in bezit te hebben om met je drone te kunnen vliegen. Bestuur je een drone onder de 250 gram dan heb je geen certificaat nodig. Vandaar dat veel mensen kiezen voor een drone onder de 250 gram. Je bespaart hiermee redelijk wat moeite, tijd en geld. Ben je bestuurder van een drone boven de 250 gram dan is het wel verplicht om een drone certificaat te halen.

Hoe een drone certificaat aanvragen?

Je kunt een drone certificaat halen online bij erkende vliegscholen. Vaak bieden dit soort bedrijven diverse pakketten aan en de cursussen zijn allemaal online te volgen. Heb je de juiste drone cursus aangeschaft, dan kom je in een online leeromgeving. Elk drone certificaat heeft een apart examen en een aparte opleiding. De opleiding heeft diverse paragrafen en hoofdstukken en aan de hand van afbeeldingen en tekst wordt de leerstof uitgelegd. Eenmaal goed voorbereid dan kun je een proefexamen doen en uiteindelijk het echte examen. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.