Een aantal tips om de ergonomie in het magazijn te verbeteren

Een aantal tips om de ergonomie in het magazijn te verbeteren

Het besluit genomen om een magazijn te gaan inrichten? Afhankelijk van producten schaf je bijvoorbeeld palletstellingen, grootvakstellingen en legbordstellingen aan. Heb je in je nieuwe magazijn ook medewerkers lopen, dan is het verstandig om na te denken over ergonomische oplossingen. Werken in een magazijn brengt namelijk zo z’n risico’s met zich mee. Op welke manier zorg je ervoor dat medewerkers zo veilig en gezond mogelijk in het magazijn kunnen werken? Wij delen in onderstaande blog een aantal nuttige tips.

Een correcte houding bij werkzaamheden in het magazijn

Gezond lichaam begint bij jezelf en er zijn dan ook diverse manieren om fysieke belastingen te reduceren. Veel mensen weten niet hoe ze het beste hun werkzaamheden kunnen uitvoeren in een magazijn. Daarom is het van belang om medewerkers de ruimte te geven om problemen tijdens het werk aan te geven. Zorg er ook voor dat medewerkers ideeën kunnen aangeven om de omstandigheden in het magazijn te verbeteren. En zorg voor cursussen waarin ze leren hoe beter voorwerpen te dragen en te tillen. Of zorg voor tilhulp. Wordt er in het magazijn veel gewerkt met pallets? Denk dan bijvoorbeeld aan een van de palletheffers van Roosen BPL. Hiermee ontlast je medewerkers binnen je bedrijf ontzettend. Zo hoeven ze niet constant meer te tillen en bukken.

Een magazijn efficiënt en logisch indelen

Naast magazijnstellingen voor goederen in een magazijn is er ook een logische indeling nodig. Bij ergonomie geldt ook dat werkprocessen goed moeten verlopen. Daarin zijn belangrijke punten: veiligheid en efficiëntie. Dat houdt dus in dat er overzichtelijk ingerichte stellingen moeten zijn, maar dat er bijvoorbeeld ook genoeg ruimte moet zijn tussen de stellingen. Ook moet er genoeg ruimte zijn om te kunnen rijden met heftrucks.

Het afwisselen van werkzaamheden

Fysieke slijtage ontstaat door repetitieve handelingen op de werkvloer. Handelingen die je herhaalt binnen 90 seconden. Voer je dit soort werkzaamheden twee uur per dag, of maximaal één uur achter elkaar, dan kunnen deze werkzaamheden een risico vormen voor medewerkers. Om fysieke slijtage te voorkomen is het belangrijk dat er roulatie in de werkzaamheden zit. Zo worden er niet steeds dezelfde bewegingen gemaakt. Je kunt denken aan goederen verplaatsen met een heftruck of hand. Maar ook de administratie doen of werk aan een inpaktafel. Verstandig om over dit soort onderwerpen navraag te doen bij een ergonomisch specialist.

Ergonomische hulpmiddelen kopen

Er zijn veel producten op de markt om magazijnwerkzaamheden ergonomischer te maken, zoals tilhulpen. Denk ook aan interne transportmiddelen bij het vervoeren van goederen. Steekwagens, handpompwagens en tafelwagens zijn mooie voorbeelden van interne transportmiddelen. Kies ook voor ergonomische zit-sta tafel en stoelen voor inpak. Zo kunnen de werknemers een juiste houding aannemen. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.