Een privacy verklaring laten opstellen, hoe belangrijk is het echt?

Een privacy verklaring laten opstellen, hoe belangrijk is het echt?

Er is de voorbije jaren ongelofelijk veel gezegd en geschreven over privacy. De komst van het internet en dan in het bijzonder de nieuwe marketingmogelijkheden die deze met zich mee heeft gebracht heeft er onder meer voor gezorgd dat de privacy verklaring voor (online) bedrijven aardig op de schop is gegaan. Voor heel wat bedrijven is het tegenwoordig echter niet meer duidelijk wat er nu allemaal in een privacy verklaring dient te staan. Daar gaan wij verandering in brengen. Zou je graag meer te weten willen komen over de inhoud waar een privacy verklaring over dient te beschikken? Dan raden we je aan om je even te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.

Waarom is een privacy verklaring tegenwoordig zo belangrijk? 

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds werd vermeld is het zo dat privacy een steeds grotere rol is gaan spelen in het leven van de mens. Dit is voor een groot deel te wijten aan het feit dat er op veel meer verschillende manieren sprake kan zijn van een inbreuk op jouw privacy. Denk hierbij niet aan het minst aan de talrijke cookies die vaak op jouw computer worden geplaatst. Dergelijke cookies zorgen er voor dat er persoonlijke informatie van jou kan worden opgeslagen. Dit veelal ook nog eens zonder dat je echt door hebt dat dit gebeurt. Het opstellen van een privacy verklaring moet er voor zorgen dat de privacy van de consument aanzienlijk beter kan worden beschermd. 

Voor bedrijven brengt de verplichting voor het laten opstellen van een privacyverklaring natuurlijk extra werk en aandachtspunten met zich mee. Zij dienen er namelijk voor te zorgen dat hun klanten of gebruikers precies weten wat er met de verzamelde, persoonlijke informatie zal gebeuren. Vroeger moest dit eigenlijk niet echt worden aangegeven, maar de tijden zijn op dat vlak duidelijk veranderd. In ieder geval, het (laten) opstellen van een duidelijke verklaring met betrekking tot de privacy van jouw gebruikers en klanten is in de praktijk altijd zeer belangrijk. 

Wat moet er allemaal in worden opgenomen?

De privacy verklaring is een behoorlijk lijvige verklaring waar tal van verschillende soorten informatie in moet worden opgenomen. In eerste instantie dient er bijvoorbeeld altijd duidelijk te worden gemaakt wat de identiteit is van de verantwoordelijke. Daarnaast moet er ook steeds worden aangegeven wat het doel is van de verwerking. Ook de mate waarin het verplicht of noodzakelijk is om bepaalde gegevens te verstrekken dient steevast te worden aangegeven. Verder dient er nog rekening te worden gehouden met het volgende: 

  • Welke partijen de verstrekte gegevens ontvangen; 
  • Het eventuele gebruik van automatische gegevensverzameling; 
  • De rechten van de betrokken klanten of gebruikers; 
  • De mate aan beveiliging waarvan sprake is; 
  • Het vermelden van een contactpersoon;

Bovendien wordt het ook steeds aangeraden om duidelijk te vermelden welke gegevens er worden verzameld en met welk doel ze precies worden aangewend. Zo ben je er namelijk in de praktijk honderd procent zeker van dat er helemaal niets over het hoofd wordt gezien.

Wat wanneer je niet over een (correcte) verklaring beschikt?

Heeft jouw bedrijf geen correcte privacy verklaring? Dan brengt dat in de praktijk steeds de nodige risico’s met zich mee. Je dient er namelijk rekening mee te houden dat er op dit vlak vandaag de dag heel wat controles worden uitgevoerd. Niet beschikken over een goede privacy verklaring zou er dan ook in de praktijk zomaar voor kunnen zorgen dat je geconfronteerd wordt met een stevige boete. 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.