Automatten: hoe worden ze eigenlijk gemaakt?

Automatten: hoe worden ze eigenlijk gemaakt?

We gebruiken nogal wat spullen in een mensenleven, zo ook automatten (voor de autobezitters onder ons). Wanneer je de auto veel gebruikt, zijn versleten automatten vaak een logisch gevolg. Zijn jouw automatten inmiddels versleten of ben je om een andere reden toe aan nieuwe automatten? Dan kan dit blog handig zijn om te lezen. We vertellen je namelijk alles over het productieproces van automatten en waar je als consument rekening mee kunt houden.

Voor iedere auto een passende mat

Automatten, oftewel autotapijt, zijn er in allerlei soorten en maten. De pasvorm van de mat kan per type auto verschillen. Wanneer je automatten bestelt, is het daarom belangrijk dat je matten bestelt voor specifiek jouw auto. Nadat je het type auto hebt doorgegeven kan je vaak kiezen tussen twee soorten materiaal: naaldvilt of velours. Naaldvilt zit meestal standaard in een nieuwe auto en voelt wat ruwer aan. Velours is wat luxer en voelt zachter aan. Naast het materiaal is er ook keuze in afwerking. Over het algemeen kun je kiezen uit garen, geweven band en nubuck. 

Productieproces

Wanneer je op een automat webshop hebt aangegeven welke automat jouw voorkeur heeft, kan het productieteam voor je aan de slag. De fabrikant beschikt over honderden digitale tekeningen van automatten en pikt daar precies het patroon voor jouw auto uit. Vervolgens rollen ze de tapijtrol uit en snijden ze met een computergestuurde snijmachine de matten uit het tapijt. Dit doen ze op zo’n manier dat er zo min mogelijk snijverlies is. De uitgesneden matten gaan vervolgens richting de naaimachine waar ze met mensenhanden zorgvuldig worden afgewerkt met de door jou gekozen afwerking. Daarna worden alle matten stuk voor stuk gecontroleerd voordat ze naar de laatste stap gaan. 

Finishing touch

Zoals we al zeiden is iedere mat anders en dus ook de manier waarop ze bevestigd wordt. De gaten worden bij het snijproces al uitgesneden zodat ze exact op de goed plek zitten. Aan het einde van het proces worden als laatste ook de doppen aangebracht. Daarmee is de juiste bevestiging gegarandeerd. Nadat je de matten hebt ontvangen, bevestig je ze heel makkelijk in je auto. Zo heb je weer jarenlang plezier.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.