Zorgwekkende trend: toename van alcoholmisbruik onder vrouwen

Zorgwekkende trend: toename van alcoholmisbruik onder vrouwen

Een verslaving aan alcohol wordt vaak als een mannenprobleem gezien. Dit wordt bevestigd door de statistieken over het alcoholgebruik onder mannen. Het mannelijk geslacht heeft drie tot vier keer zo vaak problemen met alcohol en mannen drinken twee keer zoveel als vrouwen. Maar onder vrouwen is het alcoholgebruik in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Met name onder werkende vrouwen boven de veertig die hoog zijn opgeleid, is het problematisch alcoholgebruik toegenomen met bijna vijftig procent. Naar verwachting zal deze zorgwekkende trend zich nog verder doorzetten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) brengt in samenwerking met het RIVM jaarlijks de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor uit, waarin onder andere de cijfers over het alcoholgebruik onder volwassen vrouwen worden weergegeven. Dat in 2021 overmatig drinken werd gerapporteerd door 6,0 procent van de vrouwen en dat door 7,4 procent van de vrouwen zwaar drinken werd gerapporteerd, zijn statistieken die in het bijzonder opvallen. 

 

Zo’n 53,2 procent van de vrouwen voldeed aan het drinkadvies van de Gezondheidsraad: niet meer dan een glas alcohol per dag of geen alcohol drinken. In dit blog gaan we in op de vraag door welke oorzaken vrouwen meer zijn gaan drinken en hoe de juiste verslavingszorg kan bijdragen aan het herstellen van een verslaving. 

 

Hoe ontstaat een alcoholprobleem bij vrouwen? 

Mannen beginnen vaak met drinken uit gezelligheid. Vrouwen starten daarentegen met drinken door het combineren van werk en gezin, door stress vanwege de vele zorgtaken of door spanningen in hun relatie. Er zijn ook mannen die alcohol drinken om stress te onderdrukken, maar daarbij gaat het meestal om beroepsgerelateerde spanningen. Vrouwen moeten veel van zichzelf en de buitenwereld verwacht veel van de vrouw. Goede prestaties leveren op het werk, de perfecte vrouw en moeder zijn en ook tijd vrijmaken voor sport en sociale contacten. Daarnaast zorgen vrouwen vaak ook voor hun (schoon)ouders. Vrouwen hebben de neiging zichzelf compleet weg te cijferen omdat ze vaak veel klaarstaan voor de mensen om hen heen. Vrouwen gebruiken alcohol dus vaak om andere redenen dan mannen. Een crisis in het persoonlijke leven – zoals het overlijden van een dierbare, een echtscheiding of het verlies van een baan – vergroot tevens de kans op een verslaving aan alcohol. 

 

Belangrijke kanttekening is dat drinken bij vrouwen vaak een verborgen probleem blijft. Dat komt doordat een alcoholverslaving vaak gepaard gaat met schuldgevoelens en schaamte. Het probleem wordt verder versneld doordat de schaamte een belemmering is bij het vragen om hulp. 

 

Wat zijn de risico’s van een alcoholverslaving bij vrouwen? 

Door hun lagere lichaamsgewicht en kleinere volume lichaamsvocht is de alcoholconcentratie in het bloed van vrouwen snel hoger. Een zelfde hoeveelheid alcohol verdeelt zich bij mannen over gemiddeld 42 liter lichaamsvocht, terwijl dat bij vrouwen ongeveer 36 liter is. Vrouwen zijn dus eerder onder invloed van alcohol, zijn sneller dronken dan mannen en zijn gevoeliger voor de negatieve effecten van alcohol. Het vrouwenlichaam breekt de alcohol minder makkelijk af omdat er minder enzymen worden aangemaakt. Bij vrouwen die verslaafd zijn aan alcohol komen meer angststoornissen en suïcidepogingen voor. Ze krijgen eerder dan mannen al vroeg te maken met alcoholische hepatitis en levercirrose en de hersenen en de lever worden sneller aangetast.

 

Een verhoogde kans op het foetaal alcoholsyndroom of een miskraam bij drinken tijdens de zwangerschap, en een ontregelde menstruatie behoren tot de typische vrouwelijke gevolgen van zwaar drinken. Er bestaan ook aanwijzingen dat misbruik van alcohol het ontstaan van borstkanker bevordert.

  

Hoe kun je herstellen van een verslaving aan alcohol? 

Herken jij jezelf in de problemen die een alcoholverslaving met zich meebrengt? Een in verslavingszorg gespecialiseerde GGZ-instelling helpt je op een persoonlijke, betrokken en medisch verantwoorde manier met de behandeling van je verslaving aan alcohol. Het team van specialisten kijkt samen met jou en je naasten welk herstelprogramma het beste bij je past. Daarbij focussen zij zich op het creëren van een platform waar jij opnieuw balans in je leven kunt vinden en je op je gemak voelt. Zij kijken naast de verslaving aan alcohol ook naar de onderliggende oorzaken van je probleem. Dit zijn de factoren waardoor bepaalde patronen in je gedrag worden aangewakkerd. De specialisten werken samen met experts, coaches en ervaringsdeskundigen om je gespecialiseerde behandelingen aan te bieden die in je dagelijks leven goed zijn toe te passen.

 

Heb jij zelf geen drankprobleem maar maak jij je zorgen om een vriendin, je zus, je partner, je collega of je moeder? Als naaste van iemand die verslaafd is, kun je bij een gespecialiseerde GGZ-instelling een interventie voor een verslaving aanvragen. Tijdens een interventie komen jij en andere dierbaren bij elkaar om samen met de interventionist de persoon die verslaafd is aan te moedigen om een ​​behandeling te zoeken. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.