Wat levert een schone werkplek jou op?

Wat levert een schone werkplek jou op?

Meer dan ooit is het belangrijk om de werkomgeving schoon te houden voor uw medewerkers en uzelf. Een schone werkomgeving is niet alleen een prettig welkom voor gasten, maar zorgt er ook voor dat de prestaties van medewerkers verbeteren en het ziekteverzuim lager komt te liggen.

Tijd om te veranderen

Om gedrag in een organisatie te veranderen is er veel overtuigingskracht nodig. Een eenvoudige manier om deze verandering in gang te zetten is door aanpassingen door te voeren in de omgeving. Een werkomgeving die opgeruimd en schoon in, zorgt voor heel ander gedrag dan wanneer er sprake is van rommel en onduidelijkheid. Het zorgt voor minder stress, een productievere houding en minder ziekteverspreiding.

Maar hoe kunt u de werkomgeving zo schoon en veilig mogelijk houden? U kunt ervoor kiezen om een schoonmaakbedrijf in de arm te nemen, zodat u zeker weet dat er een goede hygiëne gewaarborgd wordt. Daarnaast kunt u uw eigen medewerkers ook laten bijdragen aan het waarborgen van een schone werkomgeving. Door de combinatie van externe invloed en een eigen bijdrage, creëert u meer bewustwording over dit onderwerp onder uw medewerkers. Maak bijvoorbeeld gebruik van de 5S methode. Hiermee creëert u snel en efficiënt een schone werkplek.

Scheiden: Inventariseer uw werkplek en verwijder de onnodige of nooit gebruikte voorwerpen.

Sorteren: Geef uw benodigdheden een vaste plek, zodat u het gemakkelijk kunt gebruiken en weer kunt terugleggen.

Schoonmaken: Inspecteer en reinig de werkplek grondig. Dit zorgt voor een nieuwe, schone basis om in te werken.

Standaardiseren: Maak afspraken en stel regels op om de werkplek op orde te houden.

Stimuleren: Zorg dat de gewenste situatie standhoudt door af en toe opfrisbeurten in te plannen of gebruik te maken van controlelijsten.

Met bovenstaande methode is het makkelijk om afwijkingen te constateren en daar zo nodig op te anticiperen. Naast deze methode zijn er een aantal eenvoudige aanpassingen die ervoor zorgen dat de ideale werkomgeving dagelijks gehandhaafd kan worden:

  • Zorg ervoor dat afvalbakken en afvalcontainers regelmatig geleegd worden en bewaak de hygiëne door gebruik te maken van de juiste afvalzakken.
  • Bewaak de hygiëne door sanitaire voorzieningen grondig schoon te maken, zodat u de verspreiding van bacteriën zoveel mogelijk beperkt. Zorg ervoor dat altijd en overal voldoende zeep aanwezig is en plaats voldoende handreinigingssystemen in uw werkomgeving.
  • Zorg voor de benodigde schoonmaakspullen om werkplekken en omgevingen waar vaak mensen komen, goed schoon te houden. Kies hier een vaste plaats voor, door bijvoorbeeld te kiezen voor een schoonmaakwagen of een werkkast waarin u deze benodigdheden kunt opslaan.

Zoals u ziet is er veel dat u samen met uw eigen team kunt oppakken, zoals het opruimen van afval tot het schoonhouden van de werkplekken. Een schone werkomgeving zorgt voor kwaliteit, productiviteit en veiligheid tijdens het werk.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.