Wat kun je verwachten van een outplacementtraject? 

Wat kun je verwachten van een outplacementtraject? 

Je hebt vast weleens gehoord van de term outplacement. Dit is een vorm van ontslagbegeleiding. Dat doet wellicht al een belletje rinkelen, maar toont natuurlijk nog niet wat een outplacementtraject dan precies inhoudt. Want wat kun je hiervan verwachten? Duizelt je hoofd al van de vragen? Geen zorgen! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten. 

Wanneer wordt een outplacementtraject gestart? 

Een outplacementtraject is op de eerste plaats bedoeld voor mensen die ontslagen zijn of nog zullen worden. Er zijn echter ook werknemers die vrijwillig kiezen voor outplacement. Bijvoorbeeld omdat ze het gevoel hebben dat ze niet meer echt binnen hun functie passen. In dat geval kunnen ze er vrijwillig voor kiezen om een coach in te schakelen. 

Er zijn nog meer situaties waarin een outplacementtraject uitkomst kan bieden. Dit zien we bijvoorbeeld ook terug wanneer een werknemer langdurig ziek is of met een burn-out kampt. Soms kan een andere baan dan wel perspectief voor de toekomst bieden. Ook bij een conflict met de werkgever of bij reorganisatie kan een outplacementtraject opgestart worden. 


Men kan zelf het outplacement bureau inschakelen, maar dit kan ook door de werkgever worden gedaan. In veel gevallen kan je in aanmerking komen voor een vergoeding van je huidige werkgever als je voor outplacement kiest. 

Verschillende fasen 

Tijdens het traject doorloop je grofweg vier verschillende fasen:

  1. Allereerst wordt besproken wat voor effect het ontslag op je heeft gehad. Zelfs als je denkt dat het wel meevalt, is het toch goed om hier met de coach over te praten. Het kan bijna niet anders dan dat dit emoties in je heeft losgemaakt. Het is belangrijk dat deze emoties eerst verwerkt worden, alvorens er wordt gekeken naar een andere functie. Anders kan dit je bij een andere werkgever ook weer dwars gaan zitten. Besef goed dat een ontslag niet zomaar iets is. Het is een ingrijpende gebeurtenis en heftige emoties mogen er dan ook echt zijn.

  2. Dan wordt er gekeken naar jouw competenties. Wat zijn vaardigheden die jou aantrekkelijk maken voor de arbeidsmarkt? Wat maakt jou uniek? Hoe zou jij jezelf omschrijven? Opvallend genoeg vinden de meeste mensen het best lastig om hier antwoord op te geven. De negatieve dingen weten ze meestal goed te benoemen. Maar hun talenten opnoemen? Dat is best lastig. Het is echter wel noodzakelijk dat je deze kent en durft te omarmen. Dit is wat jouw persoonlijkheid bepaalt.

  3. Op basis van jouw competenties wordt er gekeken naar beroepen die het beste bij jou passen. Vervolgens wordt er ook gekeken naar hoe de huidige arbeidsmarkt er op dat vlak uitziet. Is het mogelijk om een dergelijke functie te beoefenen? Waar kun je dan terecht?

  4. Om je klaar te stomen voor het eerste sollicitatiegesprek, gaat de coach met je aan de slag om nieuwe vaardigheden en sollicitatieskills aan te leren. Wellicht kan hij ook kijken naar dingen die jou tot nu toe in de weg hebben gezeten bij je huidige functie. Dit helpt om weer zelfvertrouwen en motivatie te krijgen.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.