Wat is selectie assessment?

Wat is selectie assessment?

Wanneer we het hebben over verschillende vormen van assessment, dan is een van die vormen Selectie assessment. Bij selectie assessment is het vooral zo dat een bedrijf of organisatie kijkt naar of een kandidaat voldoet aan bepaalde eisen. Een assessment kan namelijk meten in hoeverre een kandidaat voldoet aan die bepaalde eisen. Op deze manier is een organisatie of bedrijf zekerder van zijn zaak bij het selecteren van werknemers. Het bedrijf of de organisatie bepaald zelf wanneer een kandidaat geschikt is op basis van betrouwbare test uitkomsten. Ook leert het bedrijf wat mogelijke goede of slechte eigenschappen van een kandidaat zijn.

 

Wat zijn andere vormen van assessment?

Assessment bestaan niet alleen in de vorm van selectie assessment, maar ook in de volgende vormen: ontwikkelingsassessment en loopbaan assessment. Wanneer we het hebben over ontwikkelingsassessment dan is het doel van de assessment eigenlijk om een persoon zoveel mogelijk te laten ontwikkelen binnen een bepaalde veld. Wanneer mensen het hebben over loopbaanassessment dan gaat het vooral om het leren kennen van een persoon en op basis van zijn of haar eigenschappen en sterke punten op zoek gaan naar een passende baan. Het gaat er in ieder geval in alle vormen van assessment om dat een persoon beter begrepen gaat worden en om zijn of haar eigenschappen te achterhalen.

Wanneer is een assessment toepasselijk?

Een assessment kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden en is dus toepasselijk in verschillende situaties. Het komt er eigenlijk op neer dat de assessment een persoon test op bepaalde vaardigheden. Wanneer is it dan nodig? dat is meestal zo in situaties waarbij een persoon ook beoordeeld wordt op basis van zijn of haar eigenschappen. Dit is dus in sollicitatieprocedures of bij een loopbaanbegeleiding. Zo een loopbaanbegeleiding komt ook wel eens voor op school, maar daarnaast ook wel in organisaties en bedrijven. Kortom, in elke situatie waarbij een persoon zijn of haar eigenschappen gemeten moeten worden kan je de verschillende vormen van assessment toepassen, afhankelijk van wat gemeten moet worden en waarom iets gemeten moet worden.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.