Wat is plexiglas?

Wat is plexiglas?

Oké, plexiglas is geen glas, maar waar is het precies van gemaakt? Voor we daar antwoord op geven kunnen we al zeggen dat het een geweldig alternatief is voor glas. Plexiglas is een kunststof die in de vorige eeuw is uitgevonden. Het is transparant, breukvast, flexibel en sterk en wordt in veel sectoren gebruikt.

Wat is plexiglas?

Wanneer een merknaam synoniem wordt met een materiaal, hebben we de gewoonte om dat label op het product te plakken. In wezen laten we de marketingmachine ons vocabulaire beheersen. Plexiglas is zo’n materiaal, een transparante thermoplast die evenveel namen heeft als wenselijke eigenschappen. Het staat bekend als perspex in het Verenigd Koninkrijk, lucite in de mode-industrie en acryl in de lichte industrie, maar het juiste chemische label is polymethylmethacrylaat. Ontworpen om glas te vervangen, bevat het doorzichtige plastic een aantal handige eigenschappen, fysieke en mechanische eigenschappen die verder gaan dan transparantie. Het transparante plastic laat het licht eigenlijk efficiënter door dan glas, en het doet dit zonder de kleur te filteren of te vervagen wat zich aan de andere kant bevindt.

Veelvoorkomend gebruik van plexiglas

Omdat het lichter is dan andere materialen, is plexiglas kosteneffectief en eenvoudig te installeren. Het is ook bestand tegen beschadiging en breuk en biedt een hoog beschermingsniveau bij gebruik in plaats van glas. Daarom kiezen veel mensen er vaak voor om hun glazen ruiten te vervangen door plexiglas. Het is niet alleen duurzamer, maar het heeft ook een hogere helderheid dan glas. Dergelijke ramen zijn ook gemakkelijker te onderhouden (omdat ze niet zoveel vuil verzamelen), breukvast en hebben minder kans op barsten of vlekken bij zwaar weer zonnepanelen of serres.

Ook in het woninginterieur kan plexiglas worden gebruikt. Denk maar aan de badkamer. Niet alleen voorkomt het ongelukken omdat het slipvaster is en onbreekbaar, maar zelfs bij het barsten zal het niet verbrijzelen en dus erger voorkomen. Deze eigenschappen maken plexiglas ook ideaal voor trapleuningen en meubels zoals planken, krukken en tafelbladen.

Voor het plaatsen van plexiglas reken je best op een hout en kunststof specialist. Een hout en kunststof specialist kan immers plexiglas op maat maken waardoor het volledig past in je interieur of bij de uitstraling van je woning en meer.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.