Wanneer moet je volgens de overheid een medische keuring laten doen voor je autorijbewijs of motorrijbewijs?

Wanneer moet je volgens de overheid een medische keuring laten doen voor je autorijbewijs of motorrijbewijs?

Als je wilt gaan rijden op de weg met een auto of een motorvoertuig moet je natuurlijk lichamelijk en geestelijk gezond zijn. Als je dat niet bent, kan het autorijden wat moeilijker gaan, waardoor de andere verkeersdeelnemers in gevaar kunnen worden gebracht. Het kan zijn dat je een formulier moet invullen over je gezondheid. Op die manier bepaalt het CBR of je geschikt bent om te gaan rijden. Uit die test van het CBR kan wellicht komen dat je verplicht bent om medisch gekeurd te worden. Bij die medische keuring oftwel rijbewijskeuring ben je zelf verantwoordelijk om te voldoen aan de eisen van het CBR om mee te delen aan het verkeer. 

Wanneer wordt je beoordeeld door het CBR?

Het CBR heeft een aantal richtlijnen waar ze zich aan houden om te beoordelen of de bestuurders medisch of geestelijk mogen deelnemen aan het verkeer. Aan deze test zijn kosten verbonden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt de tarieven voor deze testen. Op verschillende manieren wordt je beoordeeld door het CBR, dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je rijexamen gaat doen of als je 75 jaar bent geworden.

Rij examen

Als je rijexamen gaat doen, moet je eerst een gezondheidsverklaring invullen voordat je je rij examen mag afleggen. Op die manier weet het CBR zeker dat je gezond genoeg bent om aan het verkeer deel te nemen, voordat ze je je rijexamen mag doen. Als je een of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoord word je rijgeschiktheid onderzocht.

Leeftijd 75 jaar

Op of na je 75e verjaardag verloopt je rijbewijs. Als je je rijbewijs wilt verlengen, moet je medisch gekeurd worden door een arts, of je nog gezond bent om te gaan rijden. Hoe ouder je wordt, hoe meer kans op lichamelijke klachten, wat gevaarlijk op de weg kan worden. 

Groot rijbewijs

Ben je in het bezit van een rijbewijs C of D (groot rijbewijs)?

Dan moet je al een medische keuring groot rijbewijs bij elke verlenging van je rijbewijs. Dit komt doordat je veel uren op de weg zit, en de voertuigen waarmee er gereden worden groot en zwaar zijn.

Zelf aanvragen

Twijfel je zelf over je rijgeschiktheid? Dan kan je natuurlijk ook zelf een aanvraag doen bij het CBR. Dit is zeer verantwoordelijk en goed meegedacht voor de veiligheid van andere verkeersdeelnemers. 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.