Waaraan moet een vetput voor de horeca voldoen?

Waaraan moet een vetput voor de horeca voldoen?

Als horecaondernemer moet je via een vetput je afvalwater lozen. Je kan zelf heel simpel bepalen of die vetafscheider voor jouw bedrijf ook verplicht is. Als er in de keuken van je onderneming gebraden en gebakken wordt, als er maaltijden worden geserveerd, als er gefrituurde gerechten worden opgediend en als er in jouw horeca onderneming ook wordt afgewassen dan is er een grote kans dat je verplicht bent om een vetafscheider te plaatsen. Mocht je aan kunnen tonen dat je vrijwel geen vethoudend afvalwater gaat lozen of loost, dan kan je een maatwerkvoorschrift aanvragen bij je gemeente.

Een vetput voorkomt verstoppingen

De gemeente moet er natuurlijk voor zorgen dat het riool perfect functioneert. Toch kunnen verstoppingen voorkomen. De gemeente probeert deze altijd snel te verhelpen want het is heel vervelend als het riool ergens verstopt zit. Vaak zitten horecabedrijven dicht bij elkaar en op die plekken is er regelmatig sprake van verstoppingen in het riool. Helaas blijkt vaak dat er teveel vet rechtstreeks in het riool wordt geloosd. Het riool slibt hierdoor snel dicht en verstopping, stank en overstroming zijn het gevolg. Dat wil je niet en om die reden plaats je in de horeca vaak een vetput. Zo voorkom je dat het vet en de olie uit jouw afwaswater en spoelkeuken in het riool komen.

De norm voor de vetput horeca

Een vetput in de horeca moet vanaf 1 september 2006 aan de Europese NEN-EN 1825-1 en 2 norm voldoen. Oudere vetputten van voor 1 september 2006 moeten voldoen aan de oude NEN 7087 norm. De horeca vetafscheider moet wel voldoende groot zijn om het vet en de olie te kunnen verwerken.

Onderhoud aan een horeca vetput?

Op een bepaald moment moet je een extern en erkend bedrijf de vetafscheider laten schoonmaken. Deze verwijdert het slib en het opgehoopt vet uit de vetput. Nog een paar puntjes waar je zelf op kan letten om de horeca vetafscheider goed te laten functioneren:

  • Veeg etensresten, sausjes en vet van de borden en schalen met papier af voordat je deze in de afwasmachine zet
  • Stel de temperatuur van het afwaswater in op 60˚C
  • Gebruik niet te veel afwasmiddel
  • Laat de vetput voldoende keren legen, schoonmaken en opnieuw vullen
  • Laat minimaal één keer per jaar de vetafscheider helemaal legen, schoonmaken en controleren

Vroeger ging alles gewoon de gracht in, maar die tijden zijn gelukkig voorbij. Er is met heel veel moeite en inspanning een goed werkend riool aangelegd zodat we geen last hebben van stank, verstopping, ziekten en overstromingen. Laten we met z’n allen proberen dat zo te houden.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.