Veilig werken in 3 stappen

Veilig werken in 3 stappen

Wanneer je werkt met machines of bouwmateriaal zit een ongeluk in een klein hoekje. Wekelijks gebeuren er nog te veel ongelukken in de bouw. Veelal wordt er gewerkt met bouwmachines, zware materialen en/of op hoogte. Het is daarom erg belangrijk dat je de veiligheid op nummer 1 zet. Hoe je dat doet? In drie eenvoudige stappen. 

  1. Zorg dat je weet wat je doet 

Begin jij aan een nieuwe klus? Zorg dan dat je weet waar je mee bezig bent en wie je collega’s zijn. Samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor een veilige manier van werken. Daarom is het van groot belang dat jullie weten wat de risico’s zijn en dat jullie op hoogte zijn van de protocollen, mocht er iets fout gaan. 

 

Er zijn diverse cursussen die je kunt volgen om de veiligheid op de werkvloer in acht te nemen. Het is altijd verstandig en in enkele gevallen zelfs verplicht om deze te volgen. 

  1. Voorkomen is beter dan genezen 

Als het draait om veiligheid is het altijd beter om een ongeluk te voorkomen dan te genezen. En dat begint bij het beschermen van jezelf. Dit kun je doen door goed op je gezondheid te letten en pauze te nemen wanneer je vermoeid bent. Daarnaast kun je beschermende kleding dragen. Zoals een veiligheidshelm, gehoorbescherming, veiligheidsbril, adembescherming (als je op een verontreinigde plek werkt), schoenen met stalen neuzen én valbescherming.

 

Maar daarnaast dien je ook goed te letten op het materiaal wat je gebruikt. Op bouwplaatsen wordt vaak met grote, zware machines gewerkt. Dat maakt het werk een stuk makkelijker, maar ook direct een stuk risicovoller. Zo kunnen bedrijven een bouwlift huren om makkelijker op hoogte te werken. Maar wat voor bouwmachine je ook gebruikt, je moet ervoor zorgen dat het materiaal goed onderhouden wordt en veilig is. Zorg er hierbij voor dat duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de machines en wie de controles uitvoert.

  1. Zorg voor goede eerste hulp

Hoe goed de voorbereidingen ook zijn, helaas kan het nog steeds gebeuren dat er een ongeluk gebeurt. Zorg ervoor dat de eerste hulp goed geregeld is. Zo kan een goede EHBO-koffer niet ontbreken. Daarnaast dient er altijd iemand met BHV op de werkplaats aanwezig te zijn. 

 

Deze drie stappen zijn eenvoudig te volgen en zorgen voor een veilige werksituatie. 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.