Subsidie zonnepanelen: is er nog subsidie in 2023?

Subsidie zonnepanelen: is er nog subsidie in 2023?

Subsidie op de aanschaf van zonnepanelen krijgen is vaak goed mogelijk. Dit komt omdat de overheid duurzame energie wil stimuleren. Er zijn veel manieren om het aankoopbedrag geheel of gedeeltelijk terug te krijgen. Je leert over subsidies op zonnepanelen op Zonduurzaam. Hier kan je alvast wat informatie vinden.

Salderen en BTW

De aanschaf van zonnepanelen kan gepaard gaan met een btw-korting en met de salderingsregeling. Deze regelingen kunnen flink wat opleveren. Wel is het belangrijk om goed in de gaten te houden hoe dit zich ontwikkelt. Het kan namelijk zo zijn dat de regels voortdurend veranderen. Dit kan dus betekenen dat op het moment van lezen de zaken al veranderd zijn. Zo zal het salderen worden afgebouwd na 2025. Dit gaat stapsgewijs tot 2031. Dan zal de regeling verdwijnen, maar komt er mogelijk wel iets voor terug.

Mogelijkheden voor bedrijven

Voor ondernemers zijn er talloze mogelijkheden om subsidie te krijgen op zonnepanelen. Er zijn heel veel verschillende regelingen om bedrijven zoveel als mogelijk te bereiken om te verduurzamen. De subsidies kunnen flink uiteenlopen. Zo is er de MIA, EIA en KIA. Daarnaast is er de SDE++ en de Vamil. Het is goed om met een financieel adviseur te bespreken wat er mogelijk is.

Subsidies op lokaal niveau

Er zijn ook subsidies bij gemeenten en provincies te krijgen. Dit hangt wel per gebied sterk af van de mogelijkheden. Soms wordt er een vaste vergoeding geboden. Soms wordt een percentage van de aanschafkosten vergoed. Er zijn online websites te vinden die alle regelingen per regio kennen. Zo kan je precies zien wat voor jou geldt. Een andere optie is natuurlijk om een gunstige lening voor duurzame investeringen af te sluiten. Dit is vaak ook mogelijk.

Besparen zonder een subsidie op zonnepanelen

Het is niet perse de subsidie die de aanschaf aantrekkelijk maakt. De energiekosten gaan namelijk altijd flink omlaag wanneer je zonnepanelen laat plaatsen. Doordat je over lange termijn veel kan besparen hiermee, kan je dus ook zonder subsidie te krijgen een goede slag slaan. Dat maakt het dus op zich al aantrekkelijk om te investeren in de zonnepanelen.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.