Procurement consulting: waar heb je advies voor nodig?

Procurement consulting: waar heb je advies voor nodig?

Laten we eens beginnen bij de term. Procurement consulting. Dat laatste woord klinkt je vast wel bekend in de oren: de laatste tijd wordt dit Engelse wereld te pas en te onpas gebruikt in en rondom managementfuncties. In deze betekenis win je advies in over inkoop. Misschien klinkt dat te eenvoudig om een ding te zijn: als bedrijf weet je wat je nodig hebt en wat je daarvoor moet inkopen. Maar in dit geval is het wel enigszins terecht dat een Engels, ingewikkeld woord voor dit proces bestaat. Het beslaat namelijk meer dan inkoop alleen en alles bij elkaar moet er veel geregeld en meegenomen worden. 

Procurement consulting is meer dan alleen inkopen


Hoewel procurement consulting de basis in inkoop heeft, komt daar meer bij kijken dan alleen kopen wat je nodig hebt om je bedrijf draaiende te houden. Het omvat het volledige proces van alles wat er bij inkoop komt kijken. Denk daarbij als het ware aan het hele principe van voorraad. Als je iets nodig hebt, ga je iets kopen, maar dan is het vaak nog niet onmiddellijk te gebruiken. Je zal het tijdelijk ergens op moeten slaan, of er een voorraad van het product willen hebben. Hoe houd je dan in de gaten wanneer die voorraad opraakt, wanneer je die weer aan moet vullen. Dat hoort er ook allemaal bij. 

Procurement consulting bij ontastbare zaken


Procurement consulting wordt niet alleen ingezet bij tastbare objecten. Het wordt ook gebruikt bij zaken als software. Dingen die je niet per se uit een magazijn moet halen, maar waar je wel van bij moet kunnen houden hoeveel je er (nodig) hebt, wanneer je het moet vernieuwen of wanneer het aan een eventuele vervangingen toe is. Als je een goede consultant aanneemt, heb je dus iemand die advies geeft en helpt bij alle (administratieve) zaken rondom de aanvulling van de bedrijfsbenodigdheden. Onder deze werkzaamheden kunnen ook zaken als kostenbesparing, contractmanagement en mogelijke aanbesteding vallen. Vooral in de IT zijn deze professionals van groot belang. IT is kwetsbaar en ingewikkeld voor mensen die het niet begrijpen. Daarbij draait een bedrijfsvoering erop. Je professionele consultant heeft daar ook verstand van.  

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.