Hogere klanttevredenheid in de bibliotheek? Zo pak je dat aan!

Hogere klanttevredenheid in de bibliotheek? Zo pak je dat aan!

Bibliotheken zijn door de jaren heen flink veranderd. De nieuwe generaties kunnen zich er nauwelijks iets van voorstellen. De tijd dat het gehele lenen handmatig moest gebeuren. Dat er ongelooflijk veel personeel in de bieb moest rondlopen om iedereen te kunnen helpen. Inmiddels gebeurt dit in de meeste bibliotheken geheel automatisch. Zijn er nauwelijks nog mensen nodig. 

 

Niet alleen de automatisering heeft heel veel gevolgen gehad in de hedendaagse bibliotheken. Ook zagen we dat mensen andere dingen gingen verwachten. Ze werden veeleisender. De klantbeleving moest dan ook worden aangepakt om hen tegemoet te kunnen komen. Wie nu een bibliotheek runt, heeft dus echt genoeg werk om de klanttevredenheid te verhogen. Maar wat verwacht de gemiddelde consument momenteel? Waar moet een moderne bibliotheek aan voldoen? Welke bibliotheek oplossingen moeten er sowieso gebruikt worden? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten. 

Zelfservice 


Goede zelfservice systemen mogen tegenwoordig niet meer ontbreken. De meeste consumenten willen het lenen en terugbrengen gewoon zelf kunnen doen. Dit is iets wat ook gewoon mogelijk moet kunnen zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van systemen die hiervoor ingezet kunnen worden. Deze zijn door de jaren ook steeds praktischer geworden. Waar men voorheen bijvoorbeeld eerst boek voor boek moest scannen, is het tegenwoordig al voldoende om de hele stapel in één keer op het plateau te leggen. Vervolgens leest het apparaat direct uit welke boeken er meegenomen worden. Lenen gaat zo ongelooflijk snel. 

 

Bij de meeste zelfservice systemen is het ook direct mogelijk om betalingen te verrichten, boeken te verlengen en ga zo maar door. Dit biedt veel voordelen voor de bibliotheek. Zo zijn er bibliotheken die speciale zelfbedieningsuren hanteren. Dan is er vaak slechts één iemand van de bibliotheek aanwezig voor eventuele hulpvragen, maar wordt verder alles zelf gedaan. Dit scheelt natuurlijk enorm in personeelskosten. 

Vraag om feedback van de klant 


De klant is koning. Dit geldt uiteraard in elke sector. Daarom is het belangrijk om zo goed mogelijk naar de wensen van de klant te luisteren. Wat mist hij op dit moment in de plaatselijke bieb? Wat ontbreekt er nog? Wat zou hij graag zien veranderen. Deze feedback is echt goud waard om jouw bibliotheek verder aan te passen en aan de verwachtingen te laten voldoen. 

 

Je kunt op verschillende manieren om feedback vragen. Je zou dit sporadisch kunnen vragen aan de vaste klanten die je voorbij ziet komen, maar je kunt dit ook gerichter doen middels een enquête van iedereen die lid is bij de bibliotheek. 

 

Wees je er ook van bewust dat klantenbehoeften door de jaren heen kunnen veranderen. Daarom is het belangrijk om dit onderzoek regelmatig te herhalen en alle uitkomsten zorgvuldig te bewaren. Voer regelmatig overleg en bekijk welke oplossingen er verzonnen kunnen worden om de consument beter tegemoet te komen. Probeer zo veel mogelijk vanuit de klant te denken. Als jij van deze bibliotheek lid zou zijn, hoe zou je dit dan verder kunnen verbeteren? 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.