Hoe kan ik starten met duurzaam leven?

Steeds meer plastic verdwijnt gelukkig uit de wereld. Jarenlang gebruikte wij heel wat plastic materiaal. Zo kregen we jaren plastic bakjes bij de friettent, deze zijn al omgezet naar kartonnen bakjes. Maar wat kun je zelf doen om duurzamer te leven? Vaak zit het al in de kleine dingen. Hieronder een aantal gemakkelijke tips om te starten met duurzaam leven.

Spullen verminderen

Wees bewust met wat je koopt! Je hebt het niet snel in de gaten maar veel producten die wij bezitten worden allesbehalve duurzaam geproduceerd. Door hier bewuster van te worden kun je al een stapje in de goede richting zetten. Je zou eens kunnen proberen om minder te kopen of juist zoveel mogelijk tweedehands te kopen. Zelf kun je ook weer spullen verkopen en verdien je weer een zakcentje bij. Vaak ben jij al iets beu terwijl het voor een ander een nieuwe favoriet kan zijn.

Verander je eetpatroon

De grootse verspilling in ons land is wel voedselverspilling. We hamsteren jaarlijks genoeg eten bij elkaar die we vaak niet opeten. Jaarlijks gooien we gemiddeld 35 kilo eten weg per jaar per persoon. Zorg dat je gericht boodschappen doet en maak vooraf een lijstje. De vleesindustrie heeft een grote impact door de grote CO2-uitstoten. Door vaker vegetarische te eten zal je hier al een steentje aan kunnen bijdragen.

Wat kan ik thuis doen?

Andere dingen die je kan doen zijn dingen in huis. Zorg dat je huis voldoende geïsoleerd is, waardoor je minder energie verbruikt. Zorg dat je water niet onnodig laat stromen en zet het licht uit waar mogelijk. Let bij aanschaf van apparaten op het energielabel en trek de stekker eruit wanneer je deze nier gebruikt. Wanneer mogelijk kun je je kleding drogen aan een droogrek en zorg dat wanneer je de wasmachine gebruikt deze ook vol zit.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.