Deze subsidies moet je niet laten liggen als mkb

Deze subsidies moet je niet laten liggen als mkb

Subsidies zijn van alle tijd. Maar zeker in tijden van crisis, door bijvoorbeeld de aanhoudende gevolgen van de pandemie, zijn ze weer van groot belang gebleken. Overheidssteun heeft menig bedrijf overeind gehouden. Je bent dief van je eigen portemonnee als jij denkt dat je als mkb’er geen extra subsidies kunt krijgen. De volgende subsidies liggen namelijk voor jou klaar. 

Subsidiekansen niet benutten

Hoewel het algemeen bekend is dat er veel subsidies beschikbaar zijn, is het ook alom bekend dat veel bedrijven deze kansen (onbewust) laten liggen. Hierdoor lopen ze veel geld mis. Geld waar deze mkb-ondernemingen wel gewoon recht op hebben. Het gaat hierbij om geld dat door Nederland of Europa is vrijgemaakt om mensen of bedrijven te ondersteunen bij bijvoorbeeld innovatie, vergroening of kennisdeling bevorderen en toekomstige beroepsbevolking opleiden. Wil jij op deze punten een stap vooruit zetten, waarom zou je deze financiële steun dan laten schieten? Zijn het ‘de bergen aan papierwerk’ of ‘de tijd die erin gaat zitten’? 

Reden voor niet nuttigen

Dat mkb’ers geld laten liggen, komt deels doordat bedrijven niet alle subsidiekansen en -mogelijkheden overzien of scherp op een rij hebben. Zo zijn er ook onbekende subsidies die kansen bieden. Om te voorkomen dat organisaties subsidiegeld laten liggen, hebben wij in dit artikel een aantal subsidies opgesomd die je alsnog in de gaten moet houden. 

Subsidies voor mkb

Het is nooit te laat om naar subsidies te kijken. Vaak helpen ze je een flinke stap vooruit. Om te verduidelijken welke kansen je niet mag laten liggen, hebben we vier interessante subsidies opgezocht: 

 

  • WBSO subsidie: WBSO staat voor Wet Bevordering Speur & Ontwikkelingswerk. Dit is dé fiscale stimuleringsregeling en daarmee de subsidie voor innoverend Nederland. In 2021 is de WBSO nog 25% hoger dan in voorgaande jaren. Laat deze kans dus niet liggen om te innoveren. 
  • SLIM regeling: de SLIM-subsidie staat voor Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het Mkb en is van toepassing op allerlei projecten op het gebied van scholing en ontwikkeling. Zet jouw bedrijf zich in op scholing en een leven lang ontwikkelen? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor de SLIM-subsidie.
  • MIT subsidie: als derde de MIT-subsidie, volledig de Mkb-Innovatiestimulering Regio en Topsectoren. Dit is de aanjager van technologische vernieuwing. Het is namelijk een regeling voor mkb’ers die werken aan technologische producten die leiden tot nieuwe diensten, producten en nieuwe processen. De MIT kent twee instrumenten, namelijk MIT haalbaarheid en MIT R&D-samenwerkingsprojecten.

 

Ben jij na het zien van deze subsidies geïnteresseerd, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Er zijn tal van bedrijven die je hiervoor met consultants kunnen helpen. Zo loop jij geen geld mis.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.