De vaststellingsovereenkomst

De vaststellingsovereenkomst

Het kan zijn dat je bij ontslag door je werkgever met een vaststellingsovereenkomst wordt geconfronteerd. Maar wat is een vaststellingsovereenkomst precies? Een vaststellingsovereenkomst ook wel VSO genoemd. Dit is een overeenkomst waarin afspraken worden vastgelegd tussen beide partijen over de oplossing van een geschil. Lees er hier meer over!

Hoe werkt een vaststellingsovereenkomst?

In de vaststellingsovereenkomst wordt de beëindiging van het arbeidscontract van een werknemer geregeld. Hoewel deze overeenkomst in de meeste gevallen wordt vastgesteld door de werkgever. moet deze ook door de werknemer goedgekeurd worden. Wat is een vaststellingsovereenkomst waard voor een werknemer? Als werknemer kun je deze overeenkomst gebruiken om bij het UWV een WW-uitkering mee aan te vragen. In de overeenkomst zijn een aantal zaken verplicht om te vermelden. Denk hierbij aan de gegevens van zowel de werknemer als de werkgever en de datum van het afsluiten van de overeenkomst en de datum van de beëindiging van het arbeidscontract moet worden genoemd. Als de werknemer recht wil krijgen op een WW-uitkering, dan moet er ook vermeld worden dat de ontslagreden niet te wijten valt aan de werknemer. In dit geval zal de  werkgever ook de geldende opzegtermijn in acht moeten nemen. Andere belangrijke zaken die vaak in deze overeenkomst afgesproken worden zijn bijvoorbeeld uitbetaling verlof- en vakantiedagen, eventuele ontslagvergoeding en vrijstelling van werk.

Het belang van een vaststellingsovereenkomst

Zowel voor de werknemer als de werkgever is het van belang een  vaststellingsovereenkomst te tekenen. Het grote voordeel voor de werkgever is dat er met deze keuze verder geen ontslagprocedure voor de werknemer gestart hoeft te worden. Een door beide partijen ondertekende vaststellingsovereenkomst volstaat hierbij namelijk al. Voordeel voor de werknemer is dat de overeenkomst recht biedt op een WW-uitkering. Doordat er in de overeenkomst vermeld zal staan dat de werknemer bij het ontslag geen schuld had, kan deze vaak ook een hogere ontslagvergoeding krijgen dan bij gewoon ontslag.

Zorg voor een betere ontslagregeling

Krijg jij of heb jij als werknemer te maken met een ontslagregeling? Let dan zeker op bovengenoemde zaken. Vaak zijn de ontslagregelingen die een werkgever biedt niet in het voordeel van de werknemer, maar deze zijn nog aan te passen en te verbeteren. Dus denk goed na over je ontslagvergoeding en bijvoorbeeld vrijstelling van werk, en vergeet een positieve getuigschrift niet. Want door op juiste wijze te onderhandelen kun je een betere vertrekregeling voor jezelf realiseren. Als je hier hulp bij nodig hebt, is het ook een optie om een ontslagspecialist in de arm te nemen om zo de beste regeling voor je vertrek te realiseren!

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.