In Nederland voeren we met elkaar zo’n 440 verschillende beroepen uit. Waar we heel vroeger de keuze hadden uit bakker, slager of kapper zijn er tegenwoordig te veel banen om uit te kiezen. Scroll je even door je LinkedIn feed, dan wordt het al duidelijk hoeveel verschillende functies en titels er zijn. Toch zijn er een paar beroepsklassen duidelijk het meest populair. Bijvoorbeeld de bedrijfseconomische en administratieve beroepen, technische beroepen en beroepen in de zorg. Ben je benieuwd naar de rest van het lijstje? Lees dan vooral verder.
1. Bedrijfseconomische en administratieve beroepen
In deze beroepsklasse zijn verreweg de meeste Nederlanders werkzaam. Deze beroepen worden vooral uitgeoefend in Amsterdam en Zuid-Holland. Deze beroepsklasse houdt zich bezig met de administratie en financiën van bedrijven. Onder deze beroepsklasse vallen onder andere de volgende beroepen:
- Administratieve medewerker
- Logistiek of boekhoudkundig medewerkers
- Bedrijfskundigen
- Organisatieadviseurs
- Zakelijke dienstverleners
- Accountants
- Specialisten personeel en organisatie
- (Directie)secretaresse
2. Beroepen in de zorg
Op de tweede plek staan de beroepen in de zorg. In de statistieken van het CBS is duidelijk te zien dat het aantal zorgmedewerkers het tweede kwartaal van 2021 is toegenomen ter vergelijking met 2020. Alle beroepen in de zorg staan in dienst van de menselijk gezondheid, zowel op wetenschappelijk als praktisch niveau. Hier is een greep uit de beroepen in de zorg:
- Verpleegkundige
- Huisarts
- Physician assistant
- Zorgcoördinator
- Doktersassistent
- Tandarts
- Tandartsassistent
- Pedagogisch medewerker
- Audicien
- Verzorgende IG
- Bedrijfsarts
3. Technische beroepen
Nummer drie zijn de technische beroepen. Deze beroepen worden vooral uitgeoefend in Zuidoost Brabant. Deze beroepen vergen technisch inzicht om zo complexe processen te onderzoeken of te gebruiken. Onder technische beroepen vallen onder andere de volgende beroepen:
- Servicemonteur
- Elektromonteur
- Lasser
- Elektricien
- Installatiemonteur
- Data Scientist
- Technische tekenaar
- Meubelmaker
- Natuurkundige
4. Commerciële beroepen
Ook het aantal commerciële beroepen is in 2021 toegenomen ten opzichte van 2020. In deze beroepsgroep staat het verkopen van diensten en producten centraal. Het uiteindelijke doel voor iemand met een commercieel beroep is dan ook om zo veel en zo duur mogelijk te verkopen. Hier een korte opsomming van een aantal commerciële beroepen:
- Account manager
- Inkoper
- Bedrijfsleider
- Makelaar
- Marketing manager
- Sales manager
- Verkoper
- Stewardess
5. Beroepen in de dienstverlening
Op de vijfde plaats staat handel, retail en dienstverlening. Opvallend is dat het aantal beroepen in de dienstverlening in 2021 is afgenomen ten opzichte van 2020. Alle beroepen in deze beroepsklasse maken winst door het verkopen van goederen en diensten. Hier een rijtje van beroepen in de dienstverlening:
- Verkoopmedewerker
- Callcentermedewerker
- Belastingadviseur
- Makelaar
- Intercedent
- Accountant
- Glazenwasser
- Bakker
- Bedrijfsleider
Zoals je kunt zien vallen sommige beroepen onder zowel de commerciële beroepen als beroepen in de dienstverlening. Dit komt omdat de scheidingslijn tussen deze twee beroepsklassen ook erg dun. Beide beroepsklassen zijn gefocust op het verkopen.
Van A naar beter?
Het switchen naar een andere branche is niet altijd even gemakkelijk. Sommige bedrijven kiezen ervoor om sollicitanten te testen op hun intelligentie of kennis voordat zij de switch kunnen maken. Maar zo’n assessment hoeft geen reden te zijn om je droombaan links te laten liggen. Je kunt namelijk gemakkelijk assessments oefenen met een oefenpakket. Zo oefen je binnen één klik een assessment management of kan je een ltp assessment oefenen.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.