Beleggen met call en put opties

Beleggen met call en put opties

In de beleggerswereld is het heel belangrijk om goed in te schatten wat de markt gaat doen en op basis daarvan slimme beslissingen te maken. Hier zal je alleen gevoel voor gaan krijgen door te beleggen en steeds ervaring op te doen. Maar hebegrijpen van de call optie en de put optie is wel voorbereidend werkDoor deze slim in te zetten kan je namelijk veel geld verdienen met een kleine investering. In deze blog wordt uitgelegd wat de opties inhouden, hoe je er geld mee kan verdienen en wat de risico’s zijn. 

De call optie 

Met een call optie koop je het recht om een bepaald aantal aandelen voor een bepaalde prijs te kopen binnen een bepaald tijdsbestek. Je wil een call-optie kopen als je anticipeert op de stijging van de aandelenkoers van een bepaald product. Je hebt bijvoorbeeld het recht gekocht om 100 aandelen voor €30,- te kopen en dat recht kan je binnen 1 jaar inzetten. Stel de waarde van een aandeel stijgt van €30,- naar €35,-. Dan zet je het gekochte recht in om de aandelen voor €30,- te kopen. Op de markt kan je die aandelen dan meteen voor €35,- verkopen waarna de winst natuurlijk €5,- per aandeel is.   

Risico 

Een call optie geeft beleggers de mogelijkheid, maar niet de verplichting, om een aandeel te kopen. Als de aandelenkoers toch blijkt te dalen heeft het geen zin om de optie te gebruiken, want dan kan je geen geld verdienen. Dit is de reden dat het een veiligere manier van beleggen is. Je kan namelijk de daadwerkelijke belegging doen op het moment dat je gegarandeerd winst maakt. Wel moet je het recht om de aandelen te kopen inzetten voor de vervaldatum, want daarna is het verlopen en kan je het niet meer inzetten. Dus als de waarde van een aandeel niet stijgt zijn de kosten van de gekochte optie het verlies.

De put optie  

Als je een put optie koopt, koop je het recht om een vastgestelde hoeveelheid aandelen, voor een bepaalde prijs te mogen verkopen, binnen een bepaalde termijn. Het werkt dus precies het tegenovergestelde van de call optie, je anticipeert op een daling van de aandelenkoers van een bepaald product. Stel je hebt het recht gekocht om 100 aandelen voor €30,- te verkopen binnen 1 jaar. Vervolgens daalt de waarde van een aandeel van €30,- naar €25,-. Dan kan jij 100 aandelen voor €25,- inkopen en met het recht voor €30,- verkopen. Dan is de winst dus €5,- per aandeel in een dalende markt 

Risico 

Net zoals bij de call optie is het maximale verlies wat je kan lijden het aankoopbedrag van de optie. Want je bent niet verplicht om de aandelen te verkopen. Als de prijs dus toch gelijk blijft of stijgt, dan kan je geen winst halen uit het gebruiken van de optie en zal het aflopenHet kopen van een put optie is een manier om je te beschermen tegen de daling van de koers. Dus zelfs als de koers daalt bij een put optie, kan verder verlies voorkomen worden 

Conclusie 

Om dit alles kort nog even samen te vatten. Beleggers kopen een call optie wanneer ze een stijging van een aandeel verwachten en ze verkopen een put optie wanneer ze verwachten dat de aandelenkoers zal dalen. Het gebruik van call- of put opties als investeringsstrategie is volledig een spel van speculatie en aanname. Als je erop vertrouwt dat de prijs van een aandeel zal stijgen kan je een aanzienlijk rendement behalen. Natuurlijk moet je wel bereid zijn om te investeren en het risico dat erbij hoort te accepteren.   

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.