5 dingen om aan te schaffen voor een veilige werkomgeving

5 dingen om aan te schaffen voor een veilige werkomgeving

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren om de arbeidsrisico’s in het bedrijf zichtbaar te maken. Hierin wordt geanalyseerd hoe groot de kans is dat een specifiek risico zich voordoet, wat de ernst van de eventuele gevolgen is en hoe dit risico zoveel mogelijk geminimaliseerd kan worden. In een RI&E kijkt men naar lichamelijke belasting, gevaarlijke stoffen, machines, geluid, klimaat en infecties. Op basis hiervan kun je een aantal zaken aanschaffen om je personeel een veilige werkomgeving te garanderen. Hoe veiliger en gezonder deze namelijk is, hoe kleiner de kans op ongelukken. Wij geven 5 tips die zorgen voor een veilige werkomgeving.

 EHBO-koffers

Een vanzelfsprekend – want heel belangrijk (en verplicht, volgens de Arbowet) item voor een veilige werkomgeving – is een EHBO-koffer. Deze rode koffer moet goed zichtbaar zijn en binnen handbereik hangen of liggen. Per afdeling of werkvloer moet er één EHBO-koffer aanwezig zijn, zodat er bij ongevallen altijd snel eerste hulp aan je medewerkers verleend kan worden (eventueel door een BHV’er). Controleer de inhoud van de koffer regelmatig en vul hem aan indien nodig.

Klimaatsysteem

Je vraagt zich misschien af wat klimaat te maken heeft met veiligheid op het werk. Wel, het werkklimaat kan veel gevolgen hebben voor jouw gezondheid en die van je medewerkers. Denk aan een droge mond, geïrriteerde ogen, hoofdpijn en verkoudheid. Dit kun je tegengaan met een klimaatsysteem, temperatuur- of luchtvochtigheidsregelaar. 

Middelen voor brandpreventie

Onmisbaar in elk bedrijf zijn spullen als rookmelders, brandmelders en brandblussers voor brandpreventie- en bestrijding. Treedt er een keer onverhoopt brand op, dan wordt iedereen op de werkvloer tijdig gealarmeerd dankzij de rookmelders en brandmelders. Kleine, beginnende branden kunnen worden geblust met een brandblusser.

Een veiligheidskast

Voor bedrijven waar met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt, zijn veiligheidskasten essentieel. Bewaar hierin bijvoorbeeld verfstoffen of ‘gewone’ schoonmaakmiddelen. Zo verklein je hun risico’s zoals lekken of verdampen. Een veiligheidskast beschermt werknemers en bevordert een gezonde en veilige werkomgeving. Ze zijn er in verschillende soorten en maten, van brandwerend tot niet-brandwerend.

Alleen veilige machines

Wordt er in je bedrijf met machines gewerkt? Ga dan na wat de gevaren hiervan zijn en laat je adviseren over beschermende maatregelen en noodstops voor een maximale machineveiligheid. Schaf bovendien alleen CE-gemarkeerde machines aan en zorg dat deze voorzien zijn van Nederlandse documentatie en een gebruikshandleiding. 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.