Wat je moet weten over 3D printing

Wat je moet weten over 3D printing

Het gebruik van 3D printing kan een grote troef voor jouw bedrijf zijn, ongeacht de sector waarin jij je bevindt. Want dit unieke productieproces biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele productiemethoden.

Deze voordelen zijn onder meer gerelateerd aan het ontwerpen, de benodigde tijd en de kosten. Het kan een bedrijf op veel niveaus helpen. Ken jij al de vele mogelijkheden die 3D printing jouw business kan bieden? Als je graag meer wilt weten, lees dan zeker even verder.

Wat is 3D printing?

3D printing is een proces waarbij er met behulp van computerondersteunde ontwerpsoftware (CAD) een een digitaal model wordt gemaakt. Die daarna in een fysiek driedimensionaal object wordt omgezet. Dit gebeurd door laag voor laag filament voor 3D printers toe te voegen.

Hoe werkt 3D printing?

Het begint allemaal met het maken van een virtueel ontwerp van het object dat je graag wilt maken. Dit virtuele ontwerp wordt meestal compleet nieuw in een CAD (Computer Aided Design) modelleringsprogramma gemaakt of wordt, om een bestaand object te kopiëren, met behulp van een 3D scanner gecreëerd. 

3D printing wordt ook wel additive manufacturing genoemd. Additief verwijst daarbij naar de opeenvolgende toevoeging van dunne lagen filament (thermoplastic) om een object te creëren. In feite zijn alle 3D print technologieën met elkander vergelijkbaar omdat ze allemaal een object laag voor laag construeren om complexe vormen te creëren.

De grote voordelen van 3D printing

De tijdige ontwikkeling van prototypen.
Het ontwikkelen van prototypes is een essentieel aspect van elk productieproces. Het is hiervan bekend dat deze stap veel tijd, moeite en middelen kost. Dat komt omdat alles perfect moet zijn.

Maar omdat het 3D printen computergestuurd is en jij al een voorbeeld van het eindproduct krijgt voordat het wordt uitgewerkt, kun je met 3D printing in een veel korter tijdsbestek prototypen produceren. Dit terwijl je zo ook geld bespaart.

Het levert hoge kwaliteitsproducten op.
3D printoplossingen helpen jou om tegen lagere kosten hoge kwaliteitsproducten aan te bieden. De computergestuurde 3D printer biedt immers een exacte replica van het originele product of prototype, waardoor de kwaliteit ongeëvenaard is.

Dit verklaart ook waarom belangrijke producten, zoals onderdelen voor vliegtuigen en satellieten, met behulp van 3D printers worden geproduceerd.

Er is minder apparatuur nodig.
3D printers nemen, in vergelijking met een complete fabriek, maar zeer weinig ruimte in beslag. Maar produceren toch vergelijkbare, zo niet betere producten. De apparatuur kan ook eenvoudig aangepast worden om verschillende onderdelen te produceren.

Dit in tegenstelling tot het traditionele fabrieksproces dat enkel een specifiek stuk produceert. Veel minder apparatuur betekent niet alleen dat je veel ruimte bespaart, maar dat je ook de gebruiks- en onderhoudskosten verlaagt, plus het productieproces versnelt.

Er is weinig mankracht nodig.
Het bedienen van 3D printapparatuur is niet zo arbeidsintensief als bij het werken in een traditionele fabriek. Sterker nog, de meeste geavanceerde 3D oplossingen zijn 100% computergestuurd en worden veelal met slimme technologieën geleverd.

Omdat de machines veel compacter zijn, is het aantal mensen dat er nodig is om een 3D printer te bedienen, onderhouden of repareren ook minder. De ultra moderne 3D printers van nu gebruiken een scala aan grondstoffen, kunnen met verschillende typen software geïntegreerd worden enkunnen zelfs op afstand werken!

Het verhoogt de efficiëntie.
Tenzij jouw traditionele productiesystemen uiterst efficiënt en betrouwbaar zijn, zul je met 3D printing veel minder tijd, moeite en geld aan het corrigeren van fouten besteden.

En naarmate de prijs van de geavanceerde 3D printers zakt en de technologie steeds meer kan, wordt het 3D printen steeds efficiënter en betrouwbaarder. Niet alleen gaat de printer nu minder snel kapot, maar is een defect onderdeel ook eenvoudiger te vervangen. Hierdoor kun jij je meer op andere belangrijke onderdelen van jouw bedrijf richten.

3D printing wordt bij veel ondernemers steeds populairder. De vraag ernaar groeit met name vanwege de revolutionaire voordelen die het kan bieden. Ben jij al klaar om 3D printing in jouw bedrijf te gebruiken?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.