Tips om vervroegd met pensioen te gaan

Tips om vervroegd met pensioen te gaan

Tegenwoordig lees je overal dat je langer moet werken in Nederland. Het is echter nog steeds mogelijk om eerder met pensioen te gaan, maar dan moet u wel op tijd beginnen en u goed voorbereiden. De volgende tips zullen je hierbij helpen.

1. Begin met rekenen

Als u eerder met pensioen wilt gaan, is het belangrijk om dit doel specifiek te maken. Bepaal wanneer u met pensioen wilt gaan, hoeveel jaar u eerder stopt dan de pensioendatum en bereken hoeveel geld u in deze periode moet overmaken om met pensioen te gaan. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het bedrag dat u deze maanden wilt besteden. Je hebt nu een specifiek doel waar je naar kunt streven.

2. Start liever eerder dan later.

Het is een goede zaak om ervan te dromen eerder met werken te stoppen. Het is echter belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met het opbouwen van extra capaciteit om vroegtijdig te stoppen. Hoe eerder u begint, hoe meer u terugkeert. Stort bonussen, salarisverhogingen en andere financiële verrassingen rechtstreeks op uw beleggingsrekening. Houd er wel rekening mee dat u een bedrag achter de hand hebt om financiële tegenvallers op korte termijn op te vangen.

3. Wijzig uw plan als uw uitgangspunten veranderen

Mogelijk moet u uw plan aanpassen om eerder te stoppen met werken. Dit doet u bijvoorbeeld als uw inkomen verandert, dan heeft u mogelijk aan het einde van de maand minder of meer over. Het kan ook zijn dat u onverwachts een erfenis krijgt of uw woning verkoopt zodat er ineens meer geld is dan u in uw plan had overwogen. Het is ook mogelijk dat uw wensen geleidelijk veranderen, ook dan is het belangrijk om flexibel te zijn.

4. Verzeker jezelf voldoende

Veel werkgevers regelen voor hun werknemers een ziektekostenverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en nabestaandenpensioenen. Zodra u besluit te stoppen met werken, vervallen deze voordelen. Dit zorgt ervoor dat u financiële risico’s kunt lopen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat uw nabestaanden geen inkomen zullen hebben als u overlijdt. Raadpleeg ,indien nodig, een financieel adviseur die u zal helpen zich tegen deze risico’s te verzekeren.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.