Scheiden en een eigen onderneming?

Scheiden en een eigen onderneming?

Scheiden is nooit een gemakkelijke zaak, maar als je een ondernemer bent en je gaat scheiden, kan het ook een zakelijke impact hebben. Hieronder proberen we je de nodige informatie te verstrekken zodat jij en je (ex-)partner de scheiding goed kunnen afhandelen. Lees hieronder meer informatie over scheiden als eigenaar van een bedrijf zijnde.

Allereerst een disclaimer; hoe scheiden het beste kan worden aangepakt, is situatie- en persoonsafhankelijk. Schakel een expert in zoals een scheidingsadvocaat, om u volledig te laten adviseren en alles netjes te kunnen af te handelen. Verder is het meestal zo dat de manier waarop je echtscheidingsvraagstukken zakelijk oplost, afhangt ​​van de overeengekomen huwelijkse voorwaarden. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is er meestal maar één uitkomst. Dat wil zeggen: alles gaat platgezegd “door de helft”. In dat geval moet alles gelijk verdeeld worden, ongeacht of het een BV, een eenmanszaak of een VOF is. 

Waarde van de onderneming

Een van de moeilijkste dingen bij scheiden wanneer je een eigen bedrijf hebt, is de waarde van de onderneming. Om bedrijven eerlijk te kunnen verdelen, zijn natuurlijk waardelabels nodig om alles gelijk te verdelen. Meestal is dit nauwkeurig werk, waarvoor u een ondernemingsrecht advocaat dient in te schakelen. Deze moet dan uit jaargegevens en andere documenten een waarde afleiden zodat op basis van die waarde de verdeling kan worden gemaakt.

Rechtsvorm

Het is mogelijk om verschillende rechtsvormen te onderscheiden. Voor het gemak zetten we de bedrijfsvormen en hun kenmerken op een rij:

  • Eenmanszaak: bij deze vorm hoort het bedrijf altijd onder gemeenschap van goederen en dient deze gelijk te worden verdeeld.
  • VOF voor beide partijen: indien je samen met je partner een VOF hebt, dan moet de waarde van de zaak gelijkmatig worden verdeeld. Als een van jullie het bedrijf wil voortzetten, dan moet de waarde van het bedrijf worden verdeeld voordat het kan worden omgezet in een eenmanszaak.
  • VOF met anderen: indien andere mensen deelnemen aan VOF, moet de waarde worden vastgesteld en wordt vervolgens het deel van de zaak verdeeld dat van degene is die gaan scheiden.
  • BV: Bij een besloten vennootschap wordt meestal gekozen om de partner “uit te kopen”. Een onafhankelijke accountant kan de waarde van het bedrijf bepalen en vervolgens dienen de aandelen van de BV verdeeld te worden.

 

Let er gedurende het voltrekken van de scheiding wel op dat het bedrijf niet in de liquiditeits- of operationele problemen komt. Het voortbestaan van het bedrijf mag natuurlijk niet in gevaar komen. Voorzie je problemen bij het scheiden, neem dan contact op met een scheidingsadvocaat.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.