5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Jouw droombaan gevonden en uitgenodigd voor een gesprek? Onderstaande tips zorgen ervoor dat je het beste van jezelf laat zien en een succesvolle sollicitatie neerzet!

1 – Verdiep je in het bedrijf

Voordat het gesprek plaatsvindt, is het natuurlijk belangrijk om je te verdiepen in het bedrijf waar je solliciteert. Hoe kan je dit het best doen? Internet! Zoek van alles op over het bedrijf via hun website en social media kanalen. Je hebt zeker een streepje voor als je op de hoogte bent van de visie, missie en de belangrijkste waardes van het bedrijf. Daarnaast is het handig om wat extra informatie te verzamelen van degene met wie je het gesprek voert, zoals zijn/haar functie binnen het bedrijf en eventuele gemeenschappelijke interesses. Deze kan je namelijk meenemen in het gesprek, waardoor je geïnteresseerd en enthousiast overkomt.

2 – Wat zijn je kwaliteiten?

Je eigen kwaliteiten kunnen aangeven en uitleggen is een echte must tijdens een sollicitatiegesprek. Hierdoor leert het bedrijf jou beter kennen en kan zo inschatten of je geschikt bent voor de desbetreffende functie. Zorg echter wel dat je kwaliteiten goed aansluiten op de functie waarop je solliciteert of het bedrijf waar je stage wilt lopen. Maar pas op: overdrijf niet! Dit kan namelijk arrogant overkomen, en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt bereiken.

Neem daarnaast deze punten mee tijdens je gesprek:

  • Geef aan waarom je graag bij dat bedrijf wilt komen werken
  • Leg uit waarom jij geschikt bent voor die specifieke functie
  • Laat weten waarom juist jij een toevoeging kan bieden aan het bedrijf

3 – Dress for succes

Help! Wat moet ik aan? Het is belangrijk om hier goed over na te denken voor je naar je gesprek gaat, kleding heeft namelijk invloed op de (eerste) indruk die je maakt. Houd bij het kiezen van je kleding rekening met de cultuur van het bedrijf. Is het bedrijf formeel? Zorg dan dat je nette schoenen, een nette broek/rok en (eventueel) een jasje aan hebt. Bij een informeel bedrijf werkt dit weer anders. Wordt er bijvoorbeeld winkel personeel gevraagd bij een klein boetiekje, dan ben je vaak iets vrijer en is een spijkerbroek met een blouse genoeg. Daarnaast biedt jouw outfit gelijk de kans om een deel van je persoonlijkheid te laten zien. Let wel op: een joggingbroek of een shirt of broek met vlekken is een absolute no go! Het belangrijkste van je outfit is namelijk dat je er verzorgd uit ziet. 

4 – Kom op tijd

Voor bedrijven is het een afknapper als je te laat komt op je sollicitatiegesprek. Is het gesprek online? Zorg dan dat je een aantal minuten voor het gesprek in de meeting zit. Vindt het gesprek op locatie plaats? Bereid je dan goed voor en zorg dat je de reis van tevoren al uitgestippeld hebt. Ga je met het OV? Zorg dan dat je altijd een trein, bus of tram eerder neemt om vertraging te voorkomen. Ga je met de auto? Houd dan rekening met eventuele files op de weg.

5 – Vragen stellen?

Een sollicitatiegesprek en een vacature plaatsen kosten niet heel veel moeite voor werkgevers, maar het is wel belangrijk dat er zo veel mogelijk wordt uitgelegd over de functie en het bedrijf. Toch is de kans groot dat er nog een aantal dingen onduidelijk zijn die je nog over het bedrijf of de functie wilt weten.  Schroom je dan vooral niet om vragen te stellen! Vragen stellen komt namelijk enthousiast en leergierig over en is een goede toevoeging aan een goed lopend gesprek.

Volg deze tips en je gaat ongetwijfeld een goed sollicitatiegesprek neerzetten. We wensen je veel succes bij het vinden van jouw nieuwe droomjob! 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.