Lees hier. Het verschil tussen Ethereum en Bitcoin

Lees hier. Het verschil tussen Ethereum en Bitcoin

Tegenwoordig kent iedereen Bitcoin wel; de digitale cryptomunt dat gebaseerd is op blockchain. Bij de gemiddelde Nederlander is Ethereum een stuk minder bekend. Beiden munten hebben veel potentie in zich, maar wat zijn de daadwerkelijke verschillen? Maak jezelf wegwijs in de wereld van Bitcoin en Ethereum en ontdek de verschillen.

Wat is Ethereum?

Iedereen kent Bitcoin wel, maar wat is Ethereum? Ethereum is een softwareplatform gebouwd op blockchaintechnologie. Ethereum maakt het gemakkelijk om toepassingen te ontwikkelen die werken met blockchaintechnologie (technologie dat transacties vastlegd). Aan Ethereum zit ook een token gekoppeld: de ether. Applicatie-ontwikkelaars betalen ethers voor transactiekosten en diensten op het Ethereum-netwerk. Ether moet je zien als de ‘brandstof’ waarop het Ethereum-netwerk werkt. 

Het verschil tussen Ether en Bitcoin

Ethereum moet je dus puur zien als brandstof voor het netwerk. Iedereen die zijn of haar computer ter beschikking stelt om een dApp op te draaien, krijgt daar ethers voor. Bitcoin is een cyrptovaluta en dient als een betaalmiddel. Tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijven die Bitcoin accepteren, in begin juni 2021 heeft het extreem luxe horlogemerk Jacob & Co aangegeven dat ze vanaf nu ook Bitcoin accepteren. Toch wordt er maar weinig Bitcoin uitgegeven in winkels en wordt het voornamelijk opnieuw geïnvesteerd in meer munten. Ethereum is veel breder dan die van de bitcointechnologie. Transacties met ether zijn veel sneller dan die met de Bitcoin, wat flexibiliteit voor gebruikers groter maakt. Zowel de Bitcoin koers als de Ethereum koers zijn op dit moment niet heel stabiel, maar naar een drop komt er altijd een up. En op zo’n moment moet je bijvoorbeeld Bitcoin kopen. En er zijn nog meer verschillen:

  • Bitcoin is veel meer waard dan Ether;
  • De totale marktwaarde van Bitcoin is 56 miljard en Ethereum 26 miljard;
  • Voor het minen van Ethereum kun je een vergoeding vragen voor Bitcoin niet;
  • Bitcoin is schaarster dan Ethereum. 

Welke munt/token is beter?

Het is belangrijk om te begrijpen dat Ethereum en Bitcoin verschillende doelen hebben. Het is lastig om de twee te vergelijken, omdat ze zo verschillend zijn. Beide maken gebruik van blockchaintechnologieën, maar dan op een andere manier. Het is daarom lastig om te zeggen welke beter is. Transacties zijn veel sneller dan met de Bitcoin en de Ethereum is veel breder dan de Bitcoin. Toch is het erg aantrekkelijk dat de Bitcoin koers op dit moment hoger ligt dan de Ethereum daar valt meer rendement op te behalen. Welke moet jij ook in gaat investeren, houdt altijd rekening met het doel en de verschillen van deze twee populaire munten.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.