Hoe zit het met de energielabel verplichting voor bedrijven?

Hoe zit het met de energielabel verplichting voor bedrijven?

Het verkrijgen van een energielabel voor je bedrijf is van cruciaal belang. Een energielabel voor bedrijven is een gestandaardiseerd document dat aangeeft wat de energie-efficiëntie van een bedrijfspand is, om beter inzicht te krijgen in de energieprestaties van het pand. In de tekst hieronder gaan we dieper in op de energielabel verplichting voor bedrijven.

De regels voor bedrijven

Als het om het energielabel van bedrijven gaat, dan gelden er een aantal regels. Het gaat om 3 verplichtingen waar elk bedrijf zijn aan moet houden om problemen met de wet te voorkomen, namelijk:

  • Bedrijven moeten minimaal energielabel C hebben
  • Bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfspand is een energielabel verplicht.
  • Het energielabel moet duidelijk te zien zijn bij de ingang van het bedrijf.

Het aanvragen van een energielabel is een vrij eenvoudig proces. Je kunt een energielabel voor je bedrijfspand aanvragen via Bedrijfsenergielabels.nl. Vervolgens wordt er direct een afspraak voor de inspectie op locatie ingepland.

Energielabel verplichting per 2023

Voor kantoorpanden groter dan 100m2 geldt vanaf 1 januari 2023 de verplichting om te beschikken over minimaal energielabel C. Het niet voldoen aan deze regel heeft als gevolg dat het pand niet meer als kantoor gebruikt mag worden. Het is essentieel voor bedrijven om tijdig te investeren in energiebesparende maatregelen om aan deze toekomstige eisen te voldoen.

Label C verplichting

De verplichting voor een energielabel C is een resultaat van het Energieakkoord. Door deze maatregel in te voeren is het de bedoeling om aanzienlijke energiebesparingen te realiseren. Het is ook de bedoeling dat deze regel zorgt voor een CO2-emissiereductie van 49% in 2030. Er gelden echter een aantal uitzonderingen op deze regel: als minder dan 50% van het pand als bedrijf wordt gebruikt, als het gaat om een monument of als het bedrijfspand binnen 2 jaar gesloopt of getransformeerd wordt.

Energielabel voor bedrijven in de toekomst

Vanaf 2030 geldt de verplichting dat bedrijfspanden minimaal energielabel A moeten hebben. Dit betekent dat bedrijven moeten streven naar een zeer energiezuinig pand om aan de nieuwe normen te voldoen. Deze maatregel is bedoeld om de energie-efficiëntie te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen, voornamelijk in de commerciële sector.

Energielabel voor bedrijven aanvragen

Als bedrijfseigenaar kun je een energielabel voor je bedrijf aanvragen door een erkend energieadviseur in te schakelen. Begin met het verzamelen van relevante informatie over het pand, waaronder bouwtekeningen en energieverbruiksgegevens. De energieadviseur zal een inspectie van het pand uitvoeren waarna je het energielabel ontvangt.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.