Ben je werkzaam als ondernemer in de bouw of bijvoorbeeld als hovenier? In dat geval loop je het risico arbeidsongeschikt te raken. Dat geldt logischerwijs niet alleen voor deze sectoren, maar zelfs voor ondernemers in de zakelijke dienstverlening. Wanneer jouw huishouden niet zonder het inkomen uit de onderneming kan, is het belangrijk jezelf goed te beschermen tegen dit risico. Een van de mogelijkheden die je hierbij hebt, is het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Er zijn verschillende verzekeraars die zakelijke verzekeringen aanbieden. Naast de arbeidsongeschiktheidsverzekering kan ook het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering verstandig zijn.
Geen uitkering vanuit de overheid
Wanneer je als zzp’er arbeidsongeschikt raakt, krijg je vaak geen uitkering vanuit de overheid. Daar waar een werknemer in loondienst kan recht heeft op een uitkering via de ziektewet of op een WIA uitkering. Met een AOV voor zzp bescherm je jezelf tegen een situatie, waarbij je moet interen op het opgebouwde spaargeld. Dit spaargeld was wellicht initieel bedoeld voor je pensioen. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van een financieel vangnet. De arbeidsongeschiktheidsverzekering is een mogelijkheid om zo’n vangnet te creëren voor jezelf.
Voorlopig is een AOV nog niet verplicht
Een AOV, de vaak gebruikte afkorting van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, is op dit moment nog niet verplicht. De kans is groot, dat dit in de komende jaren verandert. Men verwacht dat ondernemers in 2024 verplicht zullen zijn om een AOV af te sluiten, om zo te zorgen voor hun inkomenszekerheid. Vanuit de overheid is de gedachte dat het verplicht stellen van deze verzekering de kosten en risico’s van onverzekerden niet langer bij de samenleving neerlegt. Wacht niet tot 2024, maar sluit de AOV af zodra je aan de slag gaat als ondernemer.
Vergelijken van verschillende verzekeringen
Online vind je verschillende tools, waarmee je de arbeidsongeschiktheidsverzekering van verschillende aanbieders met elkaar kunt vergelijken. Je kunt ook voor de hulp van een adviseur kiezen. Deze kan je op basis van jouw situatie adviseren over de meest geschikte AOV. Kijk zelf naar de hoogte van de premie, het type arbeidsongeschiktheid waartegen de verzekering je beschermt, de hoogte van de uitkering vanuit de verzekeraar, de overbruggingsperiode, de eindleeftijd, enzovoorts. Houd er rekening mee, dat de premie van een AOV niet voor iedere ondernemer hetzelfde zal zijn. Sommige ondernemers lopen een veel groter risico op arbeidsongeschiktheid dan anderen. Denk aan het verschil tussen een timmerman en een accountant.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.