Ziekteverzuim kan een werkgever veel geld kosten. Je bent als werkgever namelijk verplicht om ook bij verzuim het loon van de werknemer door te betalen. Daarnaast moet er gezorgd worden voor tijdelijke vervanging en verzuimbegeleiding voor de zieke medewerker. Als werkgever heeft u zelf ook invloed op het ziekteverzuim. Wij geven u een paar tips die bijdragen aan het voorkomen en verlagen van ziekteverzuim.
Een goed verzuimbeleid
Het verzuimbeleid van een bedrijf richt zich op het terugdringen en voorkomen van ziekteverzuim. In dit beleid staat beschreven hoe jouw medewerkers en jij als werkgever omgaan met ziekteverzuim en welke regels hierbij gelden. Zorg voor een goed en duidelijk verzuimprotocol dat is afgestemd op jouw bedrijf.
Herken signalen
Er zijn verscheidene signalen die al kunnen wijzen op eventueel toekomstig verzuim. Dit is bijvoorbeeld vermoeidheid bij de werknemer, vergeetachtigheid en een vermindering van de productiviteit. Als deze signalen niet snel worden herkend, kan dit leiden tot lange vormen van verzuim zoals bijvoorbeeld een burn-out.
Neem deze signalen dus erg serieus en geef je werknemer op tijd de nodige hulp en informatie.
Gezonde en veilige werkplek
Het is essentieel dat jij jouw werknemers een veilige werkplek biedt. Ongelukken op de werkvloer kunnen tot langdurig verzuim leiden. Frisse licht en een ergonomische werkhouding zijn twee van de belangrijkste punten voor een gezonde werkvloer.
Werken je medewerkers op kantoor? Overweeg dan kantoorplanten aan te schaffen. Het is bewezen dat planten zorgen voor minder stress, een beter humeur en minder ziekteverzuim.
Met werkplekonderzoeken en/of medische gezondheidschecks kun je in kaart brengen wat wel en niet bijdraagt aan een gezonde en veilige werkplek.
Open bedrijfscultuur
Probeer altijd een open bedrijfscultuur te hanteren. Hier wordt mee bedoeld dat werknemers zich altijd vrij voelen om hun zakelijke mening te geven en bijvoorbeeld persoonlijke gevoelens te delen. Wanneer jouw medewerkers zichzelf zijn, zullen zij ook eerder aangeven wanneer ze hulp nodig hebben.
Een open bedrijfscultuur stimuleert het werkplezier onder de werknemers. Ze voelen zich vrij om aan de bel te trekken bij bijvoorbeeld hoge werkdruk, privéproblemen of andere zaken. Een casemanager kan je als werkgever helpen bij het creëren van een open bedrijfscultuur en het praten met verzuimende medewerkers. Zelf geïnteresseerd in het werken als casemanager? Bekijk hier de vacatures Casemanager.
Gezonde levensstijl stimuleren
Door een gezonde leefstijl te volgen, zitten we beter in ons vel. Zowel fysiek als mentaal. Dit geldt natuurlijk ook voor jouw werknemers. Daarom is het belangrijk een gezonde levensstijl te stimuleren. Dit kun je doen door;
– Gezonde lunch te bieden en de kantine van fruit te voorzien.
– Werknemers aanmoedigen op de fiets naar het werk te gaan
– Korting op sportactiviteiten aanbieden
– Wandelingen tijdens de pauze aanmoedigen
Vraag ook zelf aan je medewerkers wat zij belangrijk vinden op het gebied van gezondheid. Vraag wat je kunt bijdragen en kies samen voor gezonde doelen.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.