Dit is waarom je een sterkteberekening moet laten uitvoeren

Dit is waarom je een sterkteberekening moet laten uitvoeren

Constructiebedrijven en machinebouwers zullen volop bekend zijn met de regelgeving omtrent het produceren van nieuwe constructies en machines. Het is niet vanzelfsprekend dat deze door de keuring komen. Belangrijk is dat de machine, constructie of installatie veilig kan werken, doet wat hij moet doen en dat dit op een duurzame manier kan worden gerealiseerd. Een zogenaamde sterkteberekening is hierbij onmisbaar. Maar wat is een sterkteberekening precies? En waarom laat je deze uitvoeren?

Wat is een sterkteberekening?

Een sterkteberekening wordt altijd door een professioneel werktuigbouwkundige ingenieursbureau uitgevoerd. Een sterkteberekening toont aan waar de kritieke zones in een constructie, installatie of machine zijn, hoe betrouwbaar deze is en of deze stabiel of sterk genoeg is.

Met een sterkteberekening wordt dus in kaart gebracht of de machine, installatie of constructie op de juiste manier is uitgedacht. Of er nog mogelijke verbeterpunten zijn of dat je op dezelfde voet verder kunt gaan.

Dankzij een sterkteberekening is het voor de ontwerper mogelijk om de plannen vroegtijdig aan te passen en mogelijke ontwerpfouten te voorkomen. Zo zijn mogelijke problemen al aangepakt, nog vóórdat de constructie is gebouwd.

Waarom een sterkteberekening laten uitvoeren?

Maar waarom zou je een sterkteberekening laten uitvoeren?

Dat antwoord is natuurlijk al een stuk eenvoudiger nu je weet wat een sterkteberekening is. Want nu mogelijke ontwerpfouten vroegtijdig kunnen worden aangepakt, betekent dit ook dat je niet eerst heel veel moet investeren om de constructie te bouwen en er vervolgens pas achter kunt komen of deze wel effectief genoeg is. Zo bespaar je dus heel veel tijd en geld. In veel situaties zijn sterkteberekeningen tegenwoordig ook nog eens verplicht.

Met behulp van een sterkteberekening laat je zien dat jouw project aan alle wettelijke verplichtingen voldoet. En zoniet, dan weet je wat er moet gebeuren om deze hier wél aan te laten voldoen. Op die manier voorkom je onnodig werk aan een constructie die later weer volledig aangepast moet worden.

Weet je niet of een specifiek plan wel uitvoerbaar is? Heb je een wild idee in je hoofd, maar heb je geen idee of deze aan de wettelijke richtlijnen voldoet? Of twijfel je tussen twee materiaalsoorten en weet je niet welke dikte het meest zinvol is om de constructie te ondersteunen? Dan bespaart het je heel veel tijd en extra uitzoekwerk door een sterkteberekening te laten maken. Zo weet je precies welke beslissing je moet nemen en of een door jou gemaakte beslissing wel de juiste keuze was.

Voordelen sterkteberekening

Een sterkteberekening is in veel gevallen verplicht. Toch is dit geen vervelende verplichting. Voor jou als ondernemer biedt dit namelijk ook heel veel voordelen.

Dankzij de sterkteberekening ben je over het algemeen namelijk ook veel goedkoper uit bij het produceren van een nieuwe constructie, machine of installatie. Je weet voortaan vroegtijdig welke stappen je moet nemen om problemen te voorkomen. Zo zijn de problemen dus al aangepakt nog voordat de constructie is gebouwd. Dat bespaart veel tijd en onnodig veel geld. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.