Is het huidige personeelstekort regiogebonden?

Is het huidige personeelstekort regiogebonden?

Lange wachttijden op vliegvelden, lange wachttijden in restaurants en treinen die komen te vervallen, al deze dingen zijn maar te wijten aan één ding: personeelstekort. Je hebt het vast inmiddels al een aantal keer voorbij horen komen in het nieuws, we kampen in Nederland met een personeelstekort in diverse sectoren. Toch horen we ook af en toe “maar hier rijden de treinen normaal hoor”, “ik hoef nooit zo lang te wachten in de horeca”, is het huidige personeelstekort dan regiogebonden? Lees hieronder meer!

Structurele en incidentele redenen voor personeelstekort

Volgens de hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Peter Hein van Mulligen, zijn de oorzaken voor het tekort onder te verdelen in structurele en incidentele redenen. Een structureel probleem is bijvoorbeeld de vergrijzing. Veel mensen gaan met pensioen en er is nog onvoldoende jonge aanwas om al die banen op te vangen. 

 

Naast dit structurele probleem van de vergrijzing is er ook een incidentele oorzaak: de corona crisis. Nu de crisis enigszins voorbij is willen mensen weer van alles: op vakantie, de horeca in, etc. Maar omdat deze sectoren stillagen tijdens corona zijn veel werknemers uit deze sectoren vertrokken. Deze hebben zich bijvoorbeeld laten omscholen en zijn in andere sectoren aan het werk gegaan, of ze hebben een nieuwe studie opgepakt en zijn nog niet actief op de arbeidsmarkt.

Is personeelstekort regiogebonden?

Als je deze redenen voor personeelstekort zo hoort lijkt het of heel Nederland hier mee kampt en dat dit niet aan bepaalde regio’s gebonden is. Dat is deels waar, maar toch zijn er ook sectoren die het in bepaalde regio’s beter doen dan in andere regio’s. 

Eén van die sectoren is het onderwijs. De arbeidsmarkt voor het onderwijs wordt namelijk sterk regionaal bepaald. Als je bijvoorbeeld in een regio met veel dorpen zit is er over het algemeen minder personeel nodig (want minder kinderen) dan in een regio met veel grote steden (want meer kinderen). In de regio liggen dan ook de meeste kansen voor oplossingen. Daarom heeft de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen de subsidieregeling Regionale Aanpak Personeelstekort Onderwijs 2020, 2021 en 2022 (RAP) opgezet met als doel om partijen in de regio te ondersteunen het personeelstekort gezamenlijk aan te pakken. 

 

Voor bepaalde sectoren, zoals het onderwijs, is het personeelstekort dus inderdaad regiogebonden. Toch is het personeelstekort over het algemeen een landelijk probleem dat in heel Nederland speelt. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.