Veilig kunnen werken is altijd heel erg belangrijk. In sommige bedrijven gaat de veiligheid vooral om brandveiligheid en ergonomische kantoormeubelen om ziekteverzuim te voorkomen. In andere sectoren is er meer nodig om te kunnen garanderen dat alle medewerkers veilig aan het werk kunnen. Dit is bijvoorbeeld het geval als er veel met gevaarlijke stoffen of gevaarlijke machines gewerkt wordt. Als leidinggevende ben je in zo’n situatie bovendien niet alleen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van je werknemers. Hier komt het VCA VOL certificaat om de hoek kijken. Wat dit certificaat precies inhoudt, leggen we je hier uit.
Wat is VCA VOL?
VCA VOL staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Dit is een erg lange naam, maar komt er in de praktijk op neer dat je als leidinggevende weet hoe jijzelf en jouw medewerkers veilig aan de slag kunnen. Als leidinggevende is dit natuurlijk hartstikke belangrijk. Het VCA VOL certificaat is wettelijk niet verplicht, maar wordt door steeds meer werkgevers wel verplicht gesteld. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en je kunt maar beter goed voorbereid zijn.
Hoe behaal je een VCA VOL?
Heb je nu nog geen VCA VOL en wil je deze wel graag behalen? Dat is gelukkig niet zo moeilijk. Om een geldig VCA VOL certificaat te bemachtigen, moet je een cursus van slechts één dag volgen. Tijdens deze cursus wordt klassikaal al het belangrijke lesmateriaal besproken. Ook voor niet-leidinggevenden is een VCA cursus erg nuttig. Zij kunnen tegelijkertijd met hun leidinggevende de VCA basiscursus volgen. Leidinggevenden en niet-leidinggevenden zitten tijdens de cursus door elkaar. Leidinggevenden krijgen extra theorie, waardoor zij alle kennis in huis hebben om zowel zichzelf als hun werknemers veilig te houden. Zo krijgt iedereen precies de kennis die ze nodig hebben.
Alles voor een veilige werkomgeving
In welke branche je ook werkzaam bent, een veilige werkomgeving is onmisbaar. Daarom is het niet alleen aan te raden om in het bezit te zijn van een VCA diploma, maar wordt ook het volgen van een andere veiligheids training aangeraden. Er zijn vakspecifieke trainingen, zoals de VCA cursus, maar er zijn ook algemene veiligheidstrainingen zoals bijvoorbeeld een BHV-cursus. Door de juiste medewerkers de juiste opleiding of cursus te geven, creëer je een veilige en prettige werkomgeving voor iedereen. Dat komt de prestaties op de werkvloer zeker ten goede.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.